Bir takvim yılını daha geride bıraktık.
2015 yılında okurlarımızdan 20 bine yakın e-posta, mektup, faks, telefon geldi. Bunların bir kısmı belirgin bir konuya değinmeyen, bir şikâyette bulunmayan iletilerdi. Kalanların hepsine yardımcım İsmail Selim Eşsiz'le birlikte yanıt vermeye çalıştık.
Şikayet ve önerileri gazetedeki muhataplarına iletip onlardan aldığımız yanıtları okurlarımızla paylaştık. Sorunları öncelikle 'içeride' çözmeye çalıştık.
Uyardığımız halde yinelenen hataları... Mağduriyetlere yol açan yanlışlıkları... Gazetecilik etiğine aykırı bulduğumuz yaklaşımları... Mesleğin sorunlarıyla alakalı tartışmaları... Ve okurlarımızdan gelen düzeltmeleri bu köşeye taşıdık.
Taşımaya devam edeceğiz.
***
Takvimlerin insanlar tarafından yapıldığının elbette farkındayız. Bir gecede bütün bir dünyanın değişmeyeceğinin de. Yine de bu yeni yıl kutlamalarını okurlarımızın Sabah'la ilgili beklentilerini ifade etmek için bir fırsat olarak görüyoruz.
2016 yılı umarız Sabah için her bakımdan güzel bir yıl olur.
Tirajlar ve tıklanma sayıları gözle görülür bir biçimde artar, gazete daha çok sayıda okura ulaşır. Hatta bunun için bir hedef belirlenmesi ve yıl sonunda bu hedefe ulaşılıp ulaşılamadığının kontrol edilmesi yararlı olacaktır.
Umarız bu yeni yılda Sabah gazetesinde yayımlanan haberlerin ve analizlerin yüzde 60'ından fazlası kendi insan kaynağı tarafından üretilir.
Sabah okurları gazeteyi 'başka yerde olmayan' içerikler için alır. Gazetenin ajanslara, belirsiz kaynaklara ve çeviri haberlere duyduğu ihtiyaç azalır.
Dileriz
2016 yılında Sabah 'emeğe saygı' konusunda örnek bir gazete olur. Başta fotoğrafçılar olmak üzere kendi muhabirlerinin imzalarını, katkıda bulundukları her bir haber ve eser için atmayı unutmaz, ihmal etmez. Aynısı başka kaynaklardan alınan bilgi ve görseller için de geçerli.
***
Muhabir arkadaşlardan, editör arkadaşlardan, yazar arkadaşlardan ve yazı işlerinden diğer bazı beklentilerimiz şunlar:
2016 yılındaki önceliklerimizden ilki gazeteciliğimizin kalitesini daha yükseklere taşımaktır.Bunu başarabilmek için haber ve yorumlarımız tahmin ve temennilere değil bütünüyle gerçeklere dayanmalıdır. Bunu başarabilmemiz için gazetemizde sıfır maddi hata olmalıdır. Bu yüzden teyit ve tasdik mekanizmalarını sonuna kadar kullanmalı, veri kontrolüne özel bir önem vermeliyiz.
Lütfen 2016 yılında başta
masumiyet karinesi ve
cevap hakkına saygı olmak üzere temel basın meslek ilkelerine her zamankinden daha çok uyalım. Bu konuda bir bilinç oluşturalım.
Haberleri verirken, spot yazarken, başlık atarken insan haklarına, hayvan haklarına, yaşlı haklarına, çocuk haklarına, kadın haklarına saygılı davranalım.
Ayrımcı klişelerin, nefret dilinin, ötekileştirici ve dışlayıcı söylemlerin gazetemize sızmasına izin vermeyelim.
Gazetemizi daha 'okunur' hale getirelim.
Güzel ve anlaşılır bir Türkçe kullanalım. Yazım ve anlatım hataları konusunda özel bir dikkat sarf edelim.
***
Yukarıdaki maddeler yıl içerisinde okurlarımızdan gelen öneri ve şikayetlerin kategorize edilmesiyle oluştu. Bir maddeyi bilerek sona sakladık. O da
intihar haberleri...
Ne yazık ki birçok kez yazmamıza ve uyulması gereken ilkeleri ifade etmemize rağmen halen bu konuda arzu ettiğimiz mesafeyi kat edemedik. İntihar haberleri konusunda etik kodlar oluşturamadık, hassasiyet geliştiremedik. Son bir hafta içerisinde yapılan intihar haberleri dahi bunun örneği.
Umarım 2016 yılında Sabah'taki dostlarımız
'intihar haberlerinin bulaşıcı olabileceğini' anlar ve bu durum da değişir.