Can Dündar, 'Faşislamizm Dalgası Geliyor' başlıklı bir yazı yazmış ve Bernard- Henri Levi'yi (BHL) şahit göstermiş. Onu başkaları takip etmiş. Konu: Charli Hebdo saldırısı.
Aklıma bir başka Charlie geldi: Amerikalı televizyoncu Charlie Rose.
Kobani olaylarının ateşli günlerinde BHL'yi şovuna davet etmiş ve onu 'bir filozof, yazar ve arkadaşım' olarak tanıtmıştı. Bu takdimin en doğru kısmı 'arkadaşım' ifadesiydi belki de.
"Mao Zedung'un başbakanı Liu Shaoqi'nin cümlesini hatırlarsın" demişti BHL Arap Baharı adı verilen olaylardan söz ederken. "30 yıl önce kendisine Fransız İhtilali hakkında ne düşündüğü sorulmuştu ve 'Bir şey söylemek için erken' demişti. Düşünebiliyor musun? İki yüz yıl sonra."
Toy bir militan gibi ellerini sallayarak konuşan BHL'yi dinlerken gülmüştüm. Çünkü bu hikaye bir yanlış anlamadan, bilahare The Financial Times tarafından düzeltilen bir 'gazetecilik şakası'ndan, ibaret.
Mao Zedung'un başbakanı Liu Shaoqi değildi; bu bir. Hikayede sözü edilen kişi Zhou Enlai idi; bu iki. Başbakan değildi; bu üç. Ve 1971 yılında kendisine sorulan soru Fransız İhtilali'yle değil 68 olaylarıyla ilgiliydi; bu da dört.
Muteber kaynak
BHL, Gilad Atzmon tarafından 'ultra-siyonist' olmakla itham edilmiş bir isim. Haaretz'in haberine göre Tel Aviv'de verdiği bir konferansta şöyle demişti: "İsrail ordusu kadar demokratik ve kendisini ahlaken sorgulayan bir ordu görmedim."
Son Gazze saldırılarında çocuk ve yaşlılar dahil yüzlerce sivili katleden, basın bürolarını bombalayan ve 16 meslektaşımızı öldüren ordudan söz ediyor.
2006 yılında İngiltere'de yaşanan tartışmalar nedeniyle The Jewish Cronicle'a 'Müslüman kadınların taktığı peçenin tecavüze davetiye çıkardığına' dair bir demeç vermişti.
Qui a tue Daniel Pearl? (Daniel Pearl'ü Kim Öldürdü?) kitabı temel gazetecilik ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilmiş, hatta Daniel'in karısı Marianne Pearl, HBL'yi 'zekası egosu tarafından yok edilmiş bir adam' olarak tanımlamıştı.
2010'da yazdığı De la Guerre en Philosophie adlı makalede Kant'ı çürütmeye çalışırken Fransız filozof Jean-Baptiste Botul'un görüşlerini aşırdığı ortaya çıkmış ve ayıplanmıştı.
Nihayet 2013'te BHL, bir Fransız mahkemesi tarafından gazeteci Bernard Cassen'a iftira atmaktan suçlu bulunmuştu.
Faşislamizmi tartışabiliriz, evet, ama bu kavramı yayan kişinin kim olduğunu bilerek. Gazeteci için haber kaynağının kimliği ve amacı da önemlidir çünkü.