Suriye gerçeğini sanıldığı gibi sınır illerimizde yaşamıyoruz! İçimize gelip yerleşti. Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Angelina Jolie, 100 bine ulaşan sığınmacıların kaldığı kampları ziyaret etti. İşin medyatik yanı bu. Zaten elini kolunu sallayan gelip, bakanlarla, cumhurbaşkanıyla görüşüyor...
Oysa gündeme gelmeyen ama İstanbul'da, Mersin'de, Adana'da, Gaziantep ve Hatay'da yarım kalan hayatlarını sürdüren Suriyeliler gerçeği var karşımızda.
Böyle yazmama TÜSİAD'ın Yüksek İstişare Kurulu (YİK) toplantısından çıkıp, Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) yemeğine giderken başıma gelen bir olay neden oldu. Sürdürülebilir bir dünya istiyorum ya, doğaya daha fazla sera gazı salınmaması için mümkün olduğunca belediye otobüslerine binmeye çalışıyorum.
Yine otobüse bindim. Boş bir koltuğa oturdum. Çevremdeki yolcuların İstanbul'daki akrabalarını ziyarete gelen Halep sakinleri olduğunu öğrendim. Umman'a göç etmişler ama yüreklerinin yarısı Halep'te. Tıpkı toprakları, evleri ve eşyaları gibi.
***
İstanbul'a yerleşenler umutsuz. Üniversiteleri yerle bir olmuş. Eğitimlerine zorunlu ara veren gençler, İstanbul'da iş arıyor. Bir Halepli ile evli olan eczacı Türk kadın anlatıyor:
"Damadımız da Halepli, oradan ayrılamıyor. Hem
Özgür Suriye Ordusu'nun hem de
Esad yanlılarının talanına karşı evlerimizi koruyor. Can güvenliği yok. Yakında gelecek inşallah! Evet, Esad diktatördü ama
Suriyeliler birlikte kavgasız yaşamayı öğrenmişlerdi. Bu doku bozuldu. Korkarım ki, hesaplaşma uzun sürecek. Çok acı çekeceğiz!.."
Kadının söyledikleri ne Hatay'a gitmeyi gerektiriyor, ne de Suriye'ye! O, en büyük
fotoğrafı çekerken Arap sokağı yine karıştı. Baharın melteminin yerini dökülen kanlar aldı!
***
Coğrafya altüst, terör bir numaralı sorun, ülkenin kaynaklarının büyük bölümüne el koyuyor. İş toplantılarına damga vuruyor. Türkiye, 30 yıldır bu belayla boğuşuyor. Sıcak para durumdan hiç rahatsız değil. Bol bol geliyor. Türkiye, Ortadoğu'nun sıcak parasını çekemedi bugüne kadar. Türk Arap Forumu, kasımda "
sıcak para zirvesi" yapacak, kanlı coğrafyadan trilyon dolarları çekmeye çalışacağız.
Böyle bir konjonktürde TOBB, İstanbul'da
87 ülkeden bini aşkın işadamını ağırladı.
Suriye'den bile katılımcı vardı!
Kerkük ve
Erbil Ticaret Odası oradaydı. Bir tek Irak, daha doğrusu
Bağdat Ticaret Odası yoktu İstanbul'da. İlginç olan
Rusya, İran, İsrail, ABD ile
Latin Amerika Odalar Birliği Başkanı'nın birlikte olmasıydı. "Biz işadamları ekonomik krizi konuşmak yerine
ortak iş planı geliştirelim" dediler.
TOBB'un Uluslararası İş Forumu'nda yaratılan ortak akıl işte bu.