Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kararlı. "Bu kontrat özel sektöre devredilmeli" diyor. Kontratları paraf eden kurum Botaş, bakanlığa rağmen bu yetkiyi elinden bırakmak istemiyor. Hal böyle olunca hem Mavi Akım'da hem de Batı Hattı'nda hatlar parazit yapıyor! Gazsız kalmayacağız ama doğalgaz piyasasının bu şekilde adam olmayacağı kesin!..
Botaş ulusalcı oldu. Serbest piyasacı Enerji Bakanlığı'na karşı farklı duruş sergiliyor. Görünen o ki, bu duruş 25 yıl önce imzaladığımız Batı Hattı'nın 6 milyar metreküplük kontratını sekteye uğratacak. Süre mayısta doldu. Gazprom'dan ek süre istedik. 31 Aralık 2011'e kadar "gerekeni yapacağız" dedik. Ek sürenin dolmasına 3.5 ay kaldı. Ne yazık ki kontrat devri konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Botaş, kontratın yüzde 80'ini özel sektöre devretmek zorunda! Buna rağmen, "Kontratın fiyatı çok yüksek. Al ya da öde yüzünden yüklü ceza ödüyorum" diye yakınıyor.
***
Enerji ulusal bir sorun. Stratejik özelliği var. Dışa bağımlıyız. Global enerji şirketlerinin bazıları katı devletçi. Acaba Botaş, bu şirketlere öykündü de bu yüzden mi devletçi kesildi.
Ortada yıllar önce imzalanmış, bitmesi gereken bir iş var. Botaş farkında... Dört yıl önce ihaleye çıkıp, elindeki kontratın yüzde 10'unu Enerco, Avrasya, Shell, Bosphorus Gaz'a 450 milyon dolara devretti. İki şirkete de kendisi gibi ithalat izni verdi.
Şimdi ne oldu da bu yolculuktan vazgeçildi?
Oyun içinde kurallar mı değişti?
Gazprom süreci yakından izliyor. Tavrı net. Botaş'a, "Kesinlikle Mavi Akım üzerinden devir yapamazsın!" diyor.
Botaş, Mavi Akım'da devir olmayacağını bile bile, Batı Hattı için verilen kontrat devri hakkını kullanmıyor!
***
İthal ettiğimiz yıllık 38 milyar metreküp doğalgazın 30 milyar metreküpünü Rusya'dan alıyoruz.
Mavi Akım'dan 16 milyar metreküp, Batı Hattı'ndan ise 14 milyar metreküp gaz geliyor. Botaş, mayısta Mavi Akım'ın 6 milyar metreküplük kısmıyla ilgili ihaleye çıktı.
Bugün son teklifleri alacak. Bakalım ipi kimler göğüsleyecek?
Batı Hattı'nda 4 milyar metreküp gazı Botaş, 4 milyar metreküpünü de özel sektör ithal ediyor. Kontrat devrini tartıştığımız 6 milyar metreküp gazın yolculuğu ise meçhul.
Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen enerji arenasının 13'üncüsü bugün İstanbul'da başlıyor. Enerjide uluslararası dönüşüm ve yeni dönem tartışılacak.
Lütfen bu konuyu atlamayın!