Patateste kanser olur mu? Olmaz, olamaz... Olsa olsa en fazla "patates siğili" olur. Ancak Türkiye bir garip ülke.
Hepimiz patateste kanser olduğunu 2004 yılında, Tarım ve Köy İşleri Bakanı olan Sami Güçlü'nün açıklamalarıyla öğrendik.
2005 yılında 150 bin dönüm, 2006 yılında 13 bin dönüm patates ekim alanı karantinaya alındı.
Zarar 300 trilyon
Karantina deyip geçmeyin.
Patateste karantinanın ucu açık. Aynen Türkiye'nin AB yolculuğu gibi.
Diyeceksiniz ki; "Yahu öyle bir anlatıyorsunuz ki, mübarek patates sanki stratejik ürün." Patates, stratejik değil, sadece beslenmek için.
Türkiye'nin patates üretim deposu Nevşehir ve Niğde. Her iki il yüzde 44'lük bir payla patates pazarının lideri . Kanser diye karantinaya alınan ekim alanları da bu iki ilde. Karantidan 6 bin çiftçi etkilenmiş. İki yılda zarar 300 trilyonu bulmuş. Türkiye, 2003 yılında 5 milyon 200 bin ton patates üretirken, 2005 yılında tahmini üretim rakamı ise 4 milyon 200 bin ton.
Patates siğilinden dolayı 1 milyon tonluk kayıp var. Zaten Nevşehir Ziraat Odası olay gündeme geldiğinde hiç vakit kaybetmeden Hollanda'da ciddi bir inceleme yapmış . AB Komisyonu ile iletişim kurmuş. Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tuna, "AB'de karantina uygulamasının olmadığını, siğil görülen parselin çevrildiğini öğrenmiş olduk" diyor.
Peki, bu durumda ne yapılmış? T una ve ekibi, "patates kanserli" diyen herkes hakkında dava açmışlar . Eski bakan Sami Güçlü hakkında açılan dava henüz sonuçlanmamış. O yüzden dalgınlıkla "patates kanseri" filan demeyin.
Sizin de hakkınızda bir dava açılabilir .
Davalar sürüyor sürmesine de Türkiye'nin patates stoğu bitti . O yüzden marketlerde eski ürün patates 900 bin liraya, yeni ürün patates 1 milyon 350 bin liraya satılıyor. 20032004 ürünü patatesin üreticiden çıkış fiyatı 80 ile 100 bin liraydı. 2005 ürününün çıkış fiyatı ise 300-350 bin lira.
Fiyatlar uçuyor
Peki, patateste temel sorun ne? Çok basit, Türkiye, tohum cahili . 1985 yılına kadar patates tohumunu değiştirmemiş bir ülke. 1985 yılında 32 çeşit tohum ithal edilmiş. O günden bugüne kadar yeni bir şey yapılmamış.
Dolayısıyla patateste ürün kalitesi kaybedilmiş . Türkiye, patates tohumunu sadece ithal ediyor.Oysa artık bu ülkede de tohum üretiliyor. Tohum kalitesi konusunda kafa yoruluyor. O yüzden üretim planlaması yapmalı. Patates gıda sanayinin en önemli hammaddesi haline gelmeli.