Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

TMSF, Telsim için kime vize vermedi?

Fırsatlar ülkesi Türkiye, bu kez fırsatlarını Körfez sermayesine sunmaya hazırlanıyor. Medyada "Arap sermayesi AK Parti için geliyor" yorumları bile yapılıyor.
Hayret! Bu telaş neyin nesi, bu bombardıman niye?
Biliyoruz ki, Körfez sermayesi petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle çok iyi para kazandı. 11 Eylül sonrası parasına sığınaklı ve kârlı bir liman arıyor. Bu çerçevede Türkiye'yi de anlamaya ve tanımaya çalışıyor. Türkiye, akıllı olacak, Körfez yatırımcısını kapacak.

TMSF
vizesi
Bakmayın siz, şimdiden Körfez sermayesi çok önemli diye nutuk atanlara. Samimiyet önemli. İşte Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF), işte ortaya konulan tavır. TMSF, Körfez sermayesine vize vermiyor. Körfez'in en zengin ikinci ailesi Al Ghurair, Telsim'e talip olamıyor. Üstelik özkaynakları çok güçlü. Sadece bankası Mashregbank'ın öz varlığı 9.5 milyar dolar.
Peki Al Ghurair İnvestment niye Telsim için kabul edilmedi...
Çünkü TMSF, Telsim'in satışı için ön yeterlilik şartı koydu. Diyor ki; "Eğer Telsim'i satın almak için ihaleye girecekseniz, öncelikle 500 milyon dolarlık bir özkaynağa sahip olacaksınız. Ve bize 2003 ve 2004 yılı denetim raporlarını sunacaksınız."
Telsim'e talip olan 15 şirketten 14'ünün özkaynağı da denetim raporları da tamam olduğu için TMSF bu şirketleri kabul etti. Al Ghurair İnvestment'ın denetim şirketi Deloitte ise 15 Kasım itibarıyla 2004 yılı denetim raporunu verebileceklerini TMSF'ye beyan etti.
Ama TMSF, "olmaz" diyerek Al Ghurair ailesini devre dışı bıraktı. Ancak Al Ghurair Ailesi bu işe çok bozulmuş olmalı ki, hemen Ankara'da Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den randevu talep etti.
Çünkü aile bu tavrın şirket itibarını zedelediğini düşünüyor. Ve konuyu hukuki bir zemine taşımaya hazırlanıyor.

Ön
yeterlilik şartı
Diyeceksiniz ki; "ne var bunda, TMSF işini yapıyor?" Elbette işini yapıyor. Ama işini yaparken hukuk çok önemli oluyor.
TMSF, Telsim'i 6183 sayılı "Kamu Amme Alacakları" kanununa göre satışa çıkardı. Telsim'in ticari ve iletişim bütünlüğünü yani sözleşmesini ve çalışan sistemini satıyor. 6183 sayılı kanuna göre, menkul malların satışında herhangi bir kısıtlama ve sınırlama yok. Yani ön yeterlilik şartı hukuki olarak geçerli değil.
Hoppala!
O halde TMSF niye ön yeterlilik şartı koydu? Konunun TMSF içinde de tartışma yarattığı biliniyor. Üstelik Telsim'in eski sahibi Uzan Ailesi 1998 yılında şirket için 25 yıllığına 500 milyon dolar lisans bedeli ödemişti. TMSF, şimdi 18 yıllığına Telsim'in sözleşmesini satıyor.
13 Aralık'ta yapılacak satışın kıran kırana geçeceğini biliyoruz. TMSF, Telsim için danışman olarak Ernest&Young ile anlaşmıştı.
Görünen o ki; danışman şirkette iyi fizibilite yapmış. Motorola ve Nokia sorunu çözüldü. Ama sinek küçük mide bulandırır derler, o misal ortada küçük bir sorun daha var Ernest&Young aynı zamanda Telsim'e talip Vadofone'un de danışmanı mı? Galiba Al Ghuari Ailesi bu işe fazla kafayı takmış durumda. İddiaları Ankara'ya taşıyor...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA