Bankalara yönelik düzenlemede kritik faktör müşteriyi bilgilendirme ve onayının alınmasıdır. Bu sayede ruhumuz dahi duymadan hesabımızı içeriden boşaltmalarının önüne geçilebilecek. Kredi kartı, cebimizdeki Truva atı olmayacak, ATM tuşlarına dokundukça hesabımızı kemirmeyecek ve bizim rızamız olmadan bankamız bizi yolmayacak.
Peki, bu çalışır mı?
BDDK'nın gayretleriyle gelinen noktada "en azından" birinci merhale aşılmıştır.
Fakat ben bankaların bu tatlı kârından vazgeçeceğine inanmıyorum.
Ülke batsa da çıksa da net %20'lik kâra alışmış bankaları "adil düzleme çekmek", sanıldığı kadar kolay olmayacak.
Yenileşim (inovasyon) iyi bir şey olarak bilinir. Oysa değildir. Neyi "yenileştirdiğinize" bağlıdır. Bizim bankalar, her tebliği, yasayı, düzenlemeyi, yaptırım ve cezayı, dahi(!) finansçıları ve cin avukatlarıyla aşmayı, bu tedbirleri "savuşturmayı" çok iyi becermişlerdir.
Türkiye Bankalar Birliği TBB'nin, BDDK önderliğinde uygulatacağı tebliğ, bana göre "ciğeri kediye emanet etmekten" öteye gidemeyebilir. Neticede BDDK'nın yaptırımlarını hayata geçirecek olan TBB, bankaların bu alanda uzmanlaşmış kadroları sayesinde "kötücül inovasyonlarıyla" tebliği by-pass edecek yöntemleri bulup, uygulayabilecektir.
Ben, temel başarının, "mudiyi bilgilendirme ve onayının alınması" şartına bağlı kalındığı takdirde sağlanabileceğine inanıyorum. Bunu da TBB değil, bizzat hesap sahipleri ve kredi kullanıcıları yapabilir.
Şu anda sayısı 61'e ulaşan ve çoğu yasadışı, etik dışı, akıl dışı komisyon ve ücretleri teker teker banka ekstrenizden izleyip, bizzat hesabını soramıyorsanız, bunu TBB veya BDDK, sizin için yapmayacak, yapamayacaktır.
Elektronik postadan dahi 5 lira alabilen anlayışı, bir veya birkaç tebliğle düzeltemezsiniz. Bana göre her hesap sahibi kendi çıkarını kollayan müfettişe dönüşmedikçe bankalar yüksek iştahlarından vazgeçmeyecektir.
Bana göre tebliğ, "gerek şart" idi ama "yeter şart", BDDK'nın başlattığı ancak yarım kalan "bilgimiz dışında bankaların yaptığı her işlemi geçmişe doğru izleme ve faiziyle tazmin etme" uygulaması olacaktır.