Yalnızca tıkanan Suriye ile ekonomik ilişkiler yerine öneminin artması değil, aynı zamanda Türkiye için da yeni zenginlik alanı oluşturması açısından Kuzey Irak fevkalade önemlidir. Coğrafi konumu kadar barındırdığı potansiyel itibarıyla Kuzey Irak, bölgedeki illerimiz üzerinden cari açık iyileştirici role soyunabilir. Türkiye'yi kendisine rol model alan yaşam tarzı, bölgesel kalkınmada farklı bir dinamik barındırıyor olabilir. Bunu henüz bilmiyoruz. Sınır ticaretine konu mal ve hizmetler ile alabileceğimiz menzilin ötesine, bölgesel işbirliği ve ekonomik ortaklıklar üzerinden varabiliriz.
Buradaki Türk şirketlerini bir tür sermaye ihracı gibi algılamak mümkündür. Fakat benim öngörüm, bölgesel iktisadi teşekküllerin doğumudur. Bir bakıma bizdeki küçük ve orta ölçekli firmalar, Kuzey Irak'taki girişimcilerle ortaklaşa, "Bölgesel KOBİ" kuruyor. Bu akım eğer Suriye gibi akamete uğramaz ise yakın gelecekte bölge üzerinden büyüyen yeni girişimcilerin varlığına tanık olabileceğiz.
Neticede bizim elimizde borsa, banka gibi finansal araçlar ile yetişmiş insan gücü ve üretim know how'ı var. Bunu, Kuzey Irak'taki yerel potansiyel ve girişimci gücüyle harekete geçirebildiğimiz ölçüde, yalnızca sınır ticaretiyle "sınırlı" ekonomik ilişkinin ötesine taşabiliyor olacağız.
Bugün Türkiye Kuzey Irak'ta yatırım yapmakta, istihdam sağlamakta ve yerel kalkınmaya ivme vermektedir. Son teşvik paketini, Kuzey Irak'ın doymamış iş alanları ve pazarı üzerinden okuyup, bölgesel güç olma yolunda strateji geliştirecek, vizyoner yerli girişimcilere ihtiyacımız var. Bu sayede Türkiye'de KOBİ iken, bölgesel OBİ (Orta büyüklükte işletme) şansı yakalanabilir, Kuzey Irak kalkınma sürecinde birlikte büyüme sağlanabilir.