Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bölgesel hibeler!

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) yalnızca 2009 yılında, 707 milyon $'ı resmi, toplamda 1,5 milyar $'ın üzerinde hibe, kalkınma yardımı ve destek gerçekleştirmiş.
Bu, bölgesinde etkin aktör olma iddiasındaki bir ülke için "olmazsa olmaz" kabilinden bir girişim. Değişen zihin yapımızın da bir göstergesi. Çok değil bundan 20 yıl öncesine dek benzer girişimleri "Türkiye tanıtımı" adı altında harcıyor, "aile fotoğrafına" girebilen reklamcılara veya "eşe dosta" dağıtıyorduk. Şimdi gerek büyükelçiliklerimiz gerek Tİ- KA ve benzeri kurumlar üzerinden, amacı net, proje odaklı ve bir faydaya hizmet eden hibe ve yardımlar söz konusu...
Komşularla sıfır sorun siyaseti, "gerekli" bir şeydir. Ancak bölgesinde etkin bir Türkiye iddiasının "yeterliliği", Belgrad yönetimine Morava Havalimanına 10 milyon euro benzeri hibelerle gerçekleşiyor.
Benzer bir girişimi Batum'da gerçekleştirmiş ve Gürcistan ile Artvin, "kazan/kazan" düsturuyla ortaya, birlikte kullandığımız harika bir havalimanı çıkarmıştı.
Bana göre bölgemizde benzer girişimleri, farklı bir zenginlik üzerinden genişletmemiz söz konusu olabilir. İçeride "bir şekilde" oluşturduğumuz sağlık, eğitim gibi "uzmanlık merkezleri", şimdi etrafımızdaki coğrafyanın "cazibe unsuru" durumunda. Benzer potansiyellerimizden birini ben bilişim uzmanlarımızda görüyorum. Bugün kamu, bilişim konusunda özel sektörün fersah fersah ilerisinde... AB, Amerika ayarında uzmanlıklar ile çözüm ve yaratıcılık sunabiliyoruz. Fakat 40 bini bilgisayar mühendisi düzeyinde, 150 bini aşan uzmanlığımızı, etrafımızdaki ülkelerin "dijital dönüşümü" için kullanma imkanını aklımıza getiremiyoruz.
Suriye, Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan, Katar, Yemen, Umman, Emirlikler, İran, Gürcistan ve diğerleri... Buralara bilişim uzmanlığı hibeleri yaparak, bir yandan yeni pazarlar açar öte yandan farklı bir alanda uzmanlık merkezi haline gelebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA