Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HOWARD MURAD

Güzel cildin ilk adımı doğru temizlik

Cildinizi temizlerken tahriş etmemeniz büyük önem taşıyor. En iyi temizleyici ılık sudur. Cildinizi günde iki kez yıkamak yeterlidir. Aşırı yıkama yapıyorsanız cildiniz kurur

Günde iki kez; kir, birikinti, makyaj, ciltteki ölü hücreleri ve birikmiş yağları temizlemek için yüzümüzü yıkarız. Ve tüm bunları, cildimizin bariyer fonksiyonuna zarar vermeden temizlememiz gerekir. İyi bir temizleyici ve ılık su -sıcak değil- bunu nazikçe yapacaktır. Cilt yüzeyindeki birikintinin çözünmesini sağlayacak ve hayati önem taşıyan bariyere zarar vermeden yıkanmasına olanak tanıyacaktır. Kullandığınız temizleyici ne kadar hassas yapıda olursa olsun, stratum corneum'daki lipitlerin bir kısmının yok olması kaçınılmazdır. Sadece yüzünüze su çarpmak bile bu lipitlerin bir kısmının yok olmasına neden olur. Bunu göz önünde bulundurarak, kuru cilde sahip insanların, yüzlerine sadece su çarpmanın yeterli olmadığını bilmeleri gerekir. Ayrıca aşırı temizleme kuruluğa neden olabilir. Uygun temizleyici ve arkasından kullanılan nemlendirici ile cildinizi iki kez yıkamak yeterli olacaktır. Eğer aşırı yıkama yapıyorsanız zaten bunun farkına varırsınız. Genelde çok kuru veya hassas cilde sahip kişilere, yoğun nemlendirici etkili temizleyiciler kullanmalarını öneririm. Erkeklerin ciltleri genelde çok kuru olmaz. Kadınlar kuruluktan daha çok muzdariptir. Çünkü daha az yağ bezleri vardır ve ciltleri normal hormonal değişimlerden çok etkilenir.

ÇOK SERT TEMİZLEMEYİN
Çok sert temizleme yapmak hiçbir cilt tipine iyi gelmez. Çünkü epidermisin koruyucu örtüsü zedelendiğinde, cilt dış etkenlere ve enflamasyona daha açık bir hale gelir ve değerli olan nemi kaybeder. Yağlı cilde sahip bir kişinin, uygun temizleyici ile günde üç kere temizleme yapmasının zararlı olmadığını gördüm. Ayrıca, cilt tipine bakılmaksızın hiç kimse, ciltte yağ tabakası bırakan temizleyiciler kullanmamalıdır. Çünkü bunlar, bariyer fonksiyonunu artırsa da saflığı yok ederek gözenekleri tıkar, bu sebeple de dezavantajları avantajlarını geçer. Nazik temizleme ürünleri suda çözünür. Malzemelerin çok azı zararlıdır ancak her formül, cildiniz için uygun olmayabilir. Bu sebeple temizleyici alışverişi, biraz deneme yanılma yolu ile yapılır. Her zaman hastalarıma yüzlerini yıkadıktan yarım saat sonra nemlendirici kullanmadan önce nasıl hissettiklerini sorarım. Eğer kuruluk, gerginlik ve sertlik hissediyorlarsa temizleyici onlar için çok yıpratıcıdır ve başka bir ürün denemeleri gerekiyor demektir.

VÜCUDUNUZA KULAK VERİN!

Cildiniz, yıkadıktan yarım saat sonra yumuşak ve esnek olmalıdır. Her zaman sözü edilen 'Vücudunuzun sesine kulan verin' tavsiyesini hatırlamanızı ve bunu cildiniz için de yapmanızı öneririm. Cildiniz, onu tedavi etme biçiminize iyi yanıt verdiğinde bunu anlarsınız. Herkesin belirli bir tolerans limiti, rahatlık seviyesi vardır. Cildinizin başa çıkabileceği kadarının ve limitlerinin farkına varın. Farklı cilt tipleri için çok yararlı olabilecek bazı temizleyici içerikler vardır. Mesela farnesol adı verilen yağ dağıtıcı içerik, yağlı ciltler için tasarlanmış temizleyicilerde kullanılır. Bu tip ciltler için tasarlanmış çoğu temizleyicinin yaptığı gibi cildi yağdan arındırmaya çalışmak yerine farnesol yağı dağıtır. Daha az yağlı bir dokuya sahip olursunuz ve suyu tutan yapısal lipitlerinizde de daha az kayıp gerçekleşir. Glikolik ya da salisilik asit gibi hidroksi asitler içeren bir temizleyici birçok kişide faydalı olur çünkü temizleme sırasında soyma işlemi uygulanarak nemliliği artırır. Cilt tipinize göre, AHA/BHA cilt temizleyicilerini her gün, haftada bir veya haftada iki-üç kez uygulayabilirsiniz. Hidroksi asit içeren nazik bir temizleyici, allantoin ve yumuşatıcı B vitamini pantenhol gibi tahriş önleyici malzemeler de ihtiva etmelidir. Avrupalılar'ın genelde bebek pişiklerinde kullandığı bir içerik olan pantenhol çok faydalıdır. Temizleyiciler ciltten hemen yıkandığı için, temizleme ürünlerine hidroksi asit veya vitamin gibi aktif malzemeler koymak bazılarına göre gereksizdir. Aktif malzemeler ürünün maliyetini artırır ancak formül etkiliyse, ürün masaj yaparak uygulandığında cildin üst katmanlarına nüfuz edebilir.

AKNELERİ YOK ETMEZ
Sorunlu bir cildiniz varsa ve enfeksiyon geliştirme aşamasındaysanız, deodorant ve sabunlarda kullanılan triklosan gibi enfeksiyon savaşçılarından faydalanabilirsiniz. Triklosan bir dakikadan az bir sürede cilt yüzeyindeki tüm bakterileri temizleyebilir. İnsanların sivilceleri ile oynadıklarında ortaya çıkan olası enfeksiyonları ortadan kaldırır. Ancak triklosan, akneye sebep olan bakterilerin yok edilmesinde etkin değildir, bu sebeple de etiketlerde yazılı olan antiseptik terimi, 'Akneleri yok eder' anlamına gelmez. Makyaj temizleyicisi kullanıyorsanız sadece gerekli olan yerlere uygulayın. Mesela gözünüzün çevresinde rimelden ötürü siyah hareler oluştuysa; gözaltındaki cilde, göz makyajını temizleme amaçlı özel bir temizleyici uygulayın.

ÜRÜN SEÇİMİ
Cilteki kalıntı ve kirleri nazikçe temizleyen pek çok temizleyici vardır. Durumu basite indirgeyerek sadece bunu yapan bir ürün alabilirsiniz. Ancak benim felsefeme göre cildinize uyguladığınız her şey, aynı zamanda kırışıklıklarla da savaşmalıdır. Bu sebeple sodyum PCA gibi nemlendirici veya hyalüronik asit gibi bir lipit içeren bir temizleyici seçerek, yüzünüze su tuttuğunuz her seferde kaybettiğiniz lipitleri yerine koymanızı öneririm. Bunun yanı sıra insanlara, yaşlılığa sebep olacak etkilerden uzaklaştırmak için her türlü fırsatı denemelerini söylüyorum. Bu sebeple meyankökü özü veya Chamomile gibi tahriş önleyici maddeler içeren temizleyicilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca E vitamininin de, yatıştırıcı özelliği taşıdığı için içerikte bulunması tercih edilebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA