Kir, birikinti, makyaj, ciltteki ölü hücreleri ve birikmiş yağları temizlemek için yüzümüzü günde iki kez yıkarız. Ama yüzümüzü, cildimizin bariyer fonksiyonuna zarar vermeden temizlememiz gerekir. İyi bir temizleyici ve ılık su, bunu nazikçe yapacaktır. Cilt yüzeyindeki birikintinin çözünmesini sağlayacak ve hayati önem taşıyan bariyere zarar vermeden yıkanmasına olanak tanıyacaktır.
AŞIRI TEMİZLEME KURUTUR
Kullandığınız temizleyici ne kadar hassas yapıda olursa olsun, ciltteki lipitlerin bir kısmının yok olması kaçınılmazdır. Sadece yüzünüze su çarpmak bile bu lipitlerin bir kısmının yok olmasına neden olur. Bunu göz önünde bulundurarak, kuru cilde sahip insanların, yüzlerine sadece su çarpmanın yeterli olmadığını bilmeleri gerekir. Ayrıca aşırı temizleme, kuruluğa da neden olabilir. Uygun temizleyici ve arkasından kullanılan nemlendirici ile cildinizi iki kez yıkamak yeterli olacaktır. Eğer aşırı yıkama yapıyorsanız zaten bunun farkına varırsınız. Mesela cildinizde 'Gıcır gıcır temiz' veya gergin bir his varsa, kullandığınız temizleyici yeteri kadar hassas değil demektir. Bu yüzden çok kuru veya hassas cilde sahip kişilere, yoğun nemlendirici etkili temizleyici kullanmalarını öneririm. Çok sert temizleme yapmak hiçbir cilt tipine iyi gelmez, yağlı ciltlere bile. Çünkü epidermisin koruyucu örtüsü zedelendiğinde, cilt dış etkenlere ve eflamasyona daha açık bir hale gelir ve değerli olan nemi kaybeder. Yağlı cilde sahip bir kişinin, uygun temizleyici ile günde üç kez temizleme yapmasının zararlı olmadığını gördüm. Ayrıca, cilt tipine bakılmaksızın hiç kimse, ciltte yağ tabakası bırakan temizleyiciler kullanmamalıdır. Çünkü bunlar, bariyer fonksiyonunu artırsa da saflığı yok ederek gözenekleri tıkar, bu sebeple de dezavantajları avantajlarını geçer. Eğer cildiniz yıkandıktan yarım saat sonra yumuşak ve esnek ise kullandığınız temizleyici cilt tipinize uygundur.
İÇERİK ÖNEMLİ
Farnesol: Yağ dağıtıcı içerik, yağlı ciltler için tasarlanmış temizleyicilerde kullanılır. Bu tip ciltler için tasarlanmış çoğu temizleyicinin yaptığı gibİ cildi yağdan arındırmaya çalışmak yerine farnesol, yağı dağıtır. Daha az yağlı bir yapıya sahip olursunuz ve suyu tutan yapısal lipitlerinizde de daha az kayıp gerçekleşir.
Glikolik ya da salisilik asit: Temizleme sırasında soyma işlemi uygulayarak nemliliği artırır.
E Vitamini: Mükemmel bir yatıştırıcıdır. Ciltteki kalıntı ve kirleri nazikçe temizleyen pek çok temizleyici vardır. Durumu basite indirgeyerek sadece bunu yapan bir ürün alabilirsiniz. Benim felsefeme göre cildinize uyguladığınız her şey, aynı zamanda kırışıklıklarla da savaşmalıdır. Bu sebeple sodyum PCA gibi nemlendirici veya hyaluronik asit gibi bir lipit içeren bir temizleyici seçerek, yüzünüze su tuttuğunuz her seferde kaybettiğiniz lipitleri yerine koymanızı öneririm.