Ciltte bulunan kolajen lifleri bir arada bulunarak cilde yapı kazandırır ve güç verir. Elastin, cilde esneklik ve kuvvet verir. Zaman içerisinde ve güneşin de meydana getirdiği hasarla kolajen desteleri kalınlaşıp düzensizleşir. Kolajen lifleri karmaşık bir şekilde birbirinin içerisine geçerek birikir. Elastin lifleri ise sertleşerek elastikiyetlerini kaybeder. Fibroblastlar ölür, kolajen ve elastin üretimi yavaşlar. Kolajen ve elastinde bu durum meydana gelirken, aynı zamanda cildin kendi dokusu incelmeye ve kafatası derisi büzüşmeye başlar. Bu duruma yer çekimi etkisi de eklenince özellikle deri altı yağların bollaştığı ve birbiri üzerine katlandığı bölgelerde sarkmalar ve torbalanmalar meydana gelir. Bu kayma, burnun her iki yanında, ağız kenarlarına kadar inen derin çizgileri ve çene altında, çene kemiği boyunca oluşan gerdan sarkmalarını meydana getirir. Peki ne yapmalı?
Kolajen Artırıcı Ürün Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?
Bu ürünleri seçerken içeriğinde ne olduğuna çok dikkat etmeliyiz.
C Vitamini: Kolajen üretimini dışarıdan artıran birçok malzeme vardır. Mesela C vitamini sağlıklı bağ doku üretimi açısından önemlidir, ayrıca kolajen üreten fibroblastları destekler. Yakın zamana kadar bilinmeyen bir diğer durum ise C vitamininin yüzeysel kullanımının deri altına nüfuz ettikten sonra kolajen üretimini desteklediğidir. Ayrıca C vitamini serbest radikalleri savunmasız bırakarak kolajen yıkımını da azaltır.
Retinyl Palmitat: Daha hassas ve narin bir başka A vitamini formudur. Retinol kadar etkili değildir ancak retinol içeren ürünleri kullanamayan hassas ya da çok kuru cilde sahip birçok insan retinyl palmitat kullanabilir.
Alfa Hidrolik Asitler: Kolajen üretimini destekler ancak bunun ne şekilde olduğu ile ilgili araştırmalar hala sürüyor.
RETİNOL KIRIŞIKLIĞI ÖNLER
Doğal bir A vitamini formu olan retinol, dört kırışıklık savaşçısını bir araya toplar. Soyma maddesi olarak kullanılır çünkü hücre dönüşümünü artırır. Lifleri, kolajen çiğneyen enzimlerin etkisine ket vurarak zarar görmekten korur. Aynı zamanda cilde zarar veren serbest radikallerle savaşan bir antioksidandır.