Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yarın Soçi'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ile üçlü zirveye katılacak. Zirvenin en kritik bölümünü Suriye'deki siyasi geçiş sürecine ilişkin adımlar oluşturuyor. Ankara'da zirve öncesi, kapsamlı bir Suriye dosyası hazırlandı. Dosya; İdlib ve Afrin'deki son durumu, alınacak ilave önlemleri, Rakka'dan tahliye edilen DEAŞ'lıların muhtemel güzergahlarını ve terör örgütü PYDYPG'nin siyasi aktör olarak masaya oturtulma çabalarına karşı geliştirilen stratejiyi içeriyor.
YPG FORMÜLÜ NE OLACAK?: Ankara, terör örgütü PKK'nın Suriye versiyonu olan PYD-YPG'nin, siyasi geçiş döneminde Kürtlerin temsilcisi gibi masada bulunmasına kesinlikle karşı çıkıyor. Rus tarafı ise Suriye Demokratik Güçleri şemsiyesi altındaki YPG'nin ABD'nin kontrolünde kalmasını taktik olarak doğru bulmadığını ifade ediyor. Bu noktada henüz bir formül geliştirilemiyor. ABD'nin, YPG'ye sağladığı ağır silah desteği ile 60 bin kişilik gücün donatılabileceği tespiti yapılıyor. Kuzey Suriye'de, milis güçleri ile birlikte YPG'nin harekete geçirebileceği silahlı grup sayısının 60-85 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
YPG-DEAŞ UZLAŞMASI: YPG'nin terör örgütü DEAŞ'la Rakka koalisyonu ve YPG'nin, ABD ile koordinasyonu sayesinde 3.500 DEAŞ'lı Rakka'dan açılan koridordan çıktı. ABD'den temin edilen silahların üçte biri DEAŞ'la mücadelede kullanılıyor. YPG'nin depoladığı silahların önemli bir bölümünü Türkiye'ye nakletmeye çalıştığı bilgisi alınıyor.
İSRAİL: Suriye iç savaşı boyunca DEAŞ, El Kaide unsurları, rejim güçleri ve İran'ın silahlı mücadelesini dikkatle izleyen ve gelişmeleri lehine yorumlayan İsrail'in, ateşkes sonrası Suriye ile daha yakından ilgilendiği belirtiliyor.
AFRİN'E MÜDAHALE SEÇENEĞİ MASADA
Rusya, Afrin'deki askeri varlığını çekmeye hazırlanıyor. Türkiye ise nüfusunun yüzde 55'ni Arap unsurların oluşturduğu Afrin'in, YPG terör örgütünce kontrol altında tutulmasına izin vermeyeceğini vurguluyor. Afrin'deki YPG mevzilerinin vurulması da dahil askeri seçenek masada tutuluyor. Suriye'nin kuzeyinde ABD üs bölgeleri ve çevresinde YPG unsurları konuşlanmış görünüyor. Irak- Suriye hattını açık tutmak ve siyasi geçiş döneminde söz sahibi olmak isteyen İran da Haşdi Şabi ve rejim güçleri ile birlikte yaklaşık 60 bin civarında silahlı unsuru destekliyor.
TAHLİYE EDİLEN DEAŞ'LILARIN TÜRKİYE'DE EYLEM PLANLARI
Türkiye'nin; Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu'da etkinlik kazanmasını istemeyen kimi Körfez ülkelerinin de aralarında yer aldığı uluslararası odaklar, DEAŞ'la örtülü temasını sürdürüyor. Rakka'dan çıkan DEAŞ'lıların Suriye'nin farklı bölgelerine dağıldığı, bir grubun Türkiye'ye geçmek için arayışta olabileceği değerlendiriyor. Adıyaman, Gaziantep, Konya, Ankara, İstanbul'daki hücreleri çökertilen DEAŞ'ın, Türkiye'ye sızdırabileceği Rakka'dan kurtardığı örgüt üyelerinin hareketliliği yakından takip ediliyor ve sınır ötesinde imhası da planlamada bulunuyor.
İDLİB DENKLEMİ ÇÖZÜM BEKLİYOR