Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

TSK... Paralel Yapı... Mücadele stratejisi...

Devletin legal görünümlü illegal yapılar, bilhassa Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile ilgili çalışmalarında, iç dinamikleri ve aldığı mesafe en fazla merak edilen kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) geliyor. TSK, ne zaman bu bahis açılsa, son 30 yılın bilançosunu hatırlatarak işe başlıyor. Yani, "Bu ve benzeri yapıların ordunun içine sızmaması için hep mücadele ettik. Devletin diğer kurumları mücadele noktasında farklı düşündüğünde bile biz, askeri disiplin ve hiyerarşiyi bozabilecek her türlü faaliyete karşı durduk" diyor.

***


Peki, bugün asker, PDY unsurlarının bünyedeki varlığı, ayıklanması, etkisinin kırılması için ne yapıyor? TSK'nın, beklenen hız ve çapta PDY tasfiyesini gerçekleştirmediği yönünde bir kanaatin yerleşmekte olduğunu göz ardı etmemek gerek. Oysa askeri kanat, terörle mücadelenin kritik bir aşamadan geçtiği, Suriye ve Irak kaynaklı risklerin arttığı bu ortamda, bünyesel önlemleri kamuoyuna yüksek sesle duyurmayı doğru bulmuyor.

***


Genelkurmay, tabii ki boş durmuyor. Öğrendiğime göre, önceki dönemlerden farklı olarak MİT ve Emniyet İstihbarat, "şüpheli askeri personelle ilgili" raporlama başlatmış. Komuta kademesi de hakkında ihbar gelen veya kuşkulu bulunan personel için istihbarat kurumlarından alan araştırması yapmasını istiyormuş.

***


Güncel verilere göre, son bir yıl içinde askeri personelle ilgili paralel yapı bağlantısı iddiasıyla 1.697 ihbar gelmiş. Ve tamamı hakkında idari ve adli inceleme başlatılmış. Bazı dosyalar askeri yargıda sonuçlanma aşamasına da gelmiş.
Anlaşılan o ki... Paralelle bağı olduğu öne sürülen personelin; istihbari bilgiler, somut belgeler üzerinden "emeklilik" veya "istifa" suretiyle TSK'dan ayrılması sağlanıyor. TSK Yüksek Disiplin Kurulu'na sunulan bu tür dosyalarda ise gönüllü ayrılmayanlar için "ihraç işlemleri" de yapılıyor!

***


TSK, paralel yapı ile ilintili ihbar geldiği anda ihbarın imzalı ve ciddiyet arz eden bilgiler içermesi durumunda söz konusu personeli tedbiren "pasif göreve" çekiyor. Son olarak Genelkurmay Adli Müşaviri de istihbarat raporları üzerine görevden alındı ve Hukuk İşleri Müdürlüğü adı altında faal olmayan bir kadroya çekildi.

***


TSK'da iddia ve ihbarların yoğunlaştığı tarih ise terfi dönemleri. Özellikle Yüksek Askeri Şûra toplantıları öncesinde artan trafik dikkat çekici. TSK'nın iç huzurunun korunması, milletin ordusu kimliğinin zedelenmemesi için bu hassas anlarda;
MİT ve Emniyet İstihbarat'tan gelen raporlara,
Sicil amiri komutanların kanaatlerine,
İhbar veya şikâyetlerin temeli olup olmadığına,
Devre arkadaşlarının bilgilerine de bakılarak nihai karar veriliyor!

***


Ve son konu... "Acaba, TSK'da orgeneral seviyesinde paralel komutan olabilir mi?"
Gerçekten zihinleri kemiren, rahatsız edici bir soru bu. Orduyu töhmet altında bırakmamak lazım. Zira bu, tehlikeli olur. Öngörülere göre, orgeneral ve korgeneral rütbesinde paralel bağlantılı komutan olmadığı fikri hâkim. Tümgeneral seviyesi izlemede tutuluyor olabilir. Tuğgeneral ve albay rütbesindekilere dair iddialar, uçucu personel ve jandarma teşkilatı bu noktada özellikle inceleniyor.

***


Ağustos 2015 Şûrası'nda terfi sırasında olan 14 generalin, paralel kuşkusu veya somut istihbarat nedeniyle emekli edildiğini, hakkında paralel incelemesi süren 19 generalin pasif görevlere atandığını, tamamının Ağustos Şûrası'nda emekli edileceğini de ekleyerek bitirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA