Kanun diyor ki... "Vakıf Üniversitesi; gelirlerini sadece kendi üniversitesi için harcayan, kamu tüzel kişiliğini haiz, yüksek düzeyde araştırma, eğitimöğretim, bilimsel yayın ve danışmanlık yapan, fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokulu, hazırlık okulu veya birimlerinden oluşan yükseköğretim kurumudur."
Hatta bir adım ileri gidiyor, "yeterli özkaynak" şartı arıyor. İlk defa hizmete girecek olanlarda ise yıllık masraflarını karşılamaya yeterli olduğuna ilişkin bilanço ve asgari nakit akışı da istiyor.
Peki ya sonra? İşte burası çok mühim.
Zira her geçen gün bir yenisi açılan vakıf üniversitelerinin hatırı sayılır bölümü "mali yeterlilik alarmı" veriyor. Sanırım YÖK de benzer tespitleri yapıyor. Benzetmek gibi olmasın ama tablo bir dönem yaşanan "bankacılık sistemini" çağrıştırıyor.
Tespitin yapıldığı ama müdahalede geç kalınan ve bedeli ağır ödenen günlerdi. Tabii ki finans ve eğitim alanlarının özünde ve işleyişinde yığınla farklılık söz konusu. Lakin, gidişat belli. Bu yüzden, YÖK'ün, bağımsız denetim şirketleri aracılığıyla vakıf üniversitelerinin mali tablolarını, kayıt kabul oranlarını masaya yatırması, verileri şeffaf biçimde öğrencilere ve ailelerine açıklaması, mali yapısı ve eğitim kalitesi zayıflayanları güçlü bünyelerle birleşmeye teşvik etmesi ülkenin menfaatine olacak!