Küresel sistemin güvenliği ile NATO'nun Afganistan stratejisi iç içe geçmiş durumda. Şikago Zirvesi'nde alınan karar, 2014 sonuna kadar NATO kuvvetlerinin kademeli olarak Afganistan'dan çekilmesi yönünde. Peki ama nasıl?
Bu kritik sorunun yanıtına dair ipuçları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyareti sırasında ortaya çıktı.
ABD askerleri Afganistan'dan çıkmak için yol arıyor. Ve bu büyük tahliyenin maliyeti 4 milyar doları buluyor.
En makul seçenek, Amerikalı askerlerin teçhizatları ile birlikte İncirlik üssü ve Mersin limanı üzerinden ülkelerine gönderilmesi.
Ama ABD için İran hava sahası kapalı.
Ermenistan üzerinden kurulabilecek hava köprüsüne ise Ankara mesafeli. Bu durumda tek çare Afganistan'dan Pakistan'ın güneyine uzanan bir koridor açılması. Gelin görün ki İslamabad'la Washington'un arası limoni.
Pakistan, kendi topraklarında El Kaide lideri Bin Ladin'e düzenlenen operasyonu egemenlik haklarının ihlali olarak görüyor ve hâlâ hazmedebilmiş değil. Bu yetmiyormuş gibi yakın tarihte ABD hava unsurları, Afganistan-Pakistan sınırındaki karakolları vurmuş. 24 askerin öldüğü o saldırı için özür bile dilenmemiş. İslamabad yönetimi de tepki olarak NATO'nun tüm ikmal yollarını kesmiş. Deyim yerindeyse koalisyon güçleri şu anda Afganistan'da kapana kısılmış durumda. Bu kilidi açabilecek yegâne aktör, "Türkiye." Başbakan Erdoğan'ın, Pakistan'daki görüşmelerini, "Bölgenin geleceği, terörle mücadele ve koalisyon güçlerinin hasarsız çıkış planı" kapsamında da okumak gerekiyor. İslamabad yönetimi ile "kardeşlik" ilişkisine sahip, ABD'nin müttefiki, NATO'nun etkin üyesi olarak Türkiye'nin oynayacağı rol, birçok başkentteki siyasi dengeleri etkileyebilecek önemde.