Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cebit Bilişim Fuarı'nda SABAH'a özel açıklamalarda bulundu. Kısa süre önce özelleştirilen Türk Telekom standında görüştüğümüz Bakan Yıldırım, özelleştirmeden üçüncü nesil cep telefonu lisanslarına kadar kapsamlı açıklamalarda bulundu. Yıldırım, özelleştirme sonrası Türk Telekom'un performansını ve hızını beklediği ölçüde bulmadığını belirtti. "Telekom kamu kurumu için Hazine dahil, pek çok kurumla yaşanan sorunlara rağmen daha atılımcı" diyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Sanırım Türk Telekom'da bir adaptasyon süreci yaşanıyor. Herhalde bir hazırlık içindeler. Bu çalışmaların ardından büyük bir patlama yapmalarını bekliyorum. Ancak özelleştirmeden bugüne kadar geçen süre içinde Türk Telekom yönetiminin de çok mutlu olduğunu söylemek güç. Çünkü alt yapının devrine ilişkin hukuki problemler ortaya çıktı. Biz alt yapı ile birlikte satışı gerçekleştirmiştik. Şimdiki durumda Türk Telekom, sanki kiracı durumda. Bu durum iş planlarını da etkiliyor olabilir."
ÜÇÜNCÜ NESİL GELİYOR
Yıldırım, bir süredir gündemde olan üçüncü nesil cep telefonu lisanslarının 2007 yılında verileceğini açıkladı ve şu bilgiyi verdi: "Henüz yöntemi kararlaştırmadık. Kamuoyunun nabzını yokluyoruz. Genelde olumlu bakılıyor. Ancak toplumun önemli bir bölümü de 'sayın bakanım, önce Türkiye'nin her yerinde kesintisiz cep telefonu görüşmesi yapılabilmeli' diyor. Bence haklılar. Alt yapıyı mutlaka geliştirmek zorundayız. Çünkü bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür. Ancak, Türkiye teknolojinin gerisinde kalamaz. Bugün dünyada 1.5 milyar cep telefonu kullanıcısına karşın, 90 milyon üçüncü nesil teknoloji kullanan var. Bunların 60 milyonu da Japonya'da."
35 MİLYAR $ FİYAKAYA GİTTİ
Türkiye'nin bilişim sektöründe teknoloji kullanıcısı değil, teknolojiyi üreten konumda olması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı: "80 milyon cep telefonuna 35 milyar dolar yatırdık. Sonra da fiyaka yaptık. Eğer teknoloji üretebilen konumda olsaydık, en az 15 milyar dolar bu ülke insanının kursağında kalacaktı. Gerek telekomünikasyon gerekse Evrensel Hizmet Fonu'ndaki kaynaklar, teknoloji yatırımları için kullanılacak. Örneğin hızlı internet dünyada 2-3 yıllık uygulamaydı. Biz bunu ıskalamadık. Yıl sonuna kadar tüm okullarda hızlı internet ağı kurulmuş olacak. Toplumumuzu bilişim okuryazarı yapmak istiyoruz. Özellikle genç kuşak teknolojiyi kullanmalı. Dünyayı avucunun içine almalı. Sonra da kendi büyüklerini eğitmeli."