Enflasyon, ağustosta düşüşe geçerken ekonomi yönetiminde gelecek aylar için "fırsatçılık" kaygısı oluştu. "Nasıl olsa yüzde 5'lik 2006 enflasyon hedefi şaştı. Artık geniş bir marj var. Sezon başında fiyatları ayarlayalım. Sezon sonuna doğru indirim yaparız. Ortalamada kazanırız" yaklaşımına dikkati çeken Merkez Bankası uzmanları, "Enflasyonun orta vadeli görünümünü bozacak gelişmelere karşı faiz silahını çekeriz. Halen temkinli duruşumuzu sürdürüyoruz. Bunun anlamı, risk gördüğümüzde, elimize yeni veriler ulaştığında tereddüt etmeksizin faizle ilgili karar almaktır" dedi.
İÇ TALEP HÂLÂ CANLI
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuzdaki toplantısında enflasyonun 2007'ye dönük seyrinde hafif de olsa olumlu gelişme gözlendiğini, iç talepte yavaşlama başladığını duyurmuştu. Ancak diğer ekonomik birimler iç talebin henüz canlı olduğu görüşünü taşıyor. Bu durumun, eylülde enflasyonu etkileyebileceği savunuluyor. Hükümetin, gelirler politikasında dikkatli davranması, seçim yılı olan 2007 için yüzde 4 enflasyon hedefiyle uyumlu memur maaş zammı önermesi, mayıs-hazirandaki dalganın durulması, petrol fiyatlarının şimdilik istikrar kazanması, bütçe fazlası verilmesi ise piyasalar açısından pozitif gelişmeler olarak görülüyor. İyimserler cephesindeki Hazine kanadında, yıl sonunda enflasyonun yüzde 9.7-9.9 aralığında kalabileceği tahmini yapılıyor.
RAMAZAN BASKISI
Buna karşın, temmuz-aralık döneminde memur maaşında yüzde 2.38'lik enflasyon farkı yansıtılacak olmasını talebi destekleyici gelişme olarak görülüyor. Doğalgazdaki fiyat ayarlaması, köprü ve otoyola yüzde 50'ye varan zammın ardından bu aydan itibaren yeni eğitim yılıyla birlikte kırtasiye, giyim, ayakkabı, yakacak fiyatlarında artış beklentisi korunuyor. Ayrıca Ramazan'ın başlaması da gıda ürünlerine yönelik talep artışının fiyatlar yapacağı baskı dikkatle izleniyor.