Dün Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle İstanbul, Ankara ve Bursa'da da sokağa maskesiz çıkmak yasaklandı.
Vatandaşın gündelik hayatıyla ilgili bu kadar ciddi bir kısıtlama kararı önerirken hangi bilimsel gerekçeleri öne sürdüklerini bilmiyoruz. Çünkü esasa dair sorularımız hala cevapsız.
Ellerinde yaz günü vatandaşa açık alanda bile ağzını burnunu kapattıracak kadar büyük bir tehlikeye işaret eden rakamlar mı var?
Televizyon ekranlarına sabitlenen korona tablolarına baktığımızda pompalanan korkuyu izah edecek bir hareketlilik göremiyoruz. 83 milyonluk ülkede vaka sayısında yüzlerle ifade edilen değişimler var. Çarşamba günü hayatını kaybedenlerin sayısı ise 19.
Solunum cihazına bağlı hasta sayısı da yoğun bakım kapasitemizin çok çok altında. Yani pandemide en çok korkulan senaryonun, hastanelerin yoğun talep karşısında kilitlenmesi olasılığı bir tehdit değil. Salgında bile pek çok modern şehir hastanesinin açılışının yapıldığı, sağlık altyapısıyla dünyada örnek gösterilen Türkiye'den bahsediyoruz.
Kaldı ki bilim insanları da zaten pandeminin yok olmayacağını, korona vakalarının asla sıfırlanmayacağını söylemiyorlar mı?
O halde nedir bu panik havası? Halkı niçin korkutuyorlar?
***
Maskenin açık havada kullanılmasının ne işe yarayacağına gelince... Bu konuda pek çok bilim otoritesi olumsuz görüş belirtiyor. Hatta sokakta yürürken ya da spor yaparken maske kullanmanın zararlarıyla ilgili sayısız makale var. Uzmanlar, açık havada maske takmanın, anksiyetesi olanlar, kalp gibi ciddi rahatsızlıkları bulunanlar ve yaşlılar için olumsuz sonuçlar doğuracağını söylüyorlar.***
Bilim Kurulu'nun pratikte mümkün olmayan ve çağdaş dünyada örneği bulunmayan son yasak önerisine bilimsel bir izah duyamadığımıza göre aklıma başka ihtimaller de geliyor.