Kulüplerimiz ekonomik açıdan sıkıntıda. Çarkların dönmesi için nakit akışı çok önemli. Bu noktada da İddaa gelirleri ön plana çıkıyor. Ciddi naklen yayın gelirine sahip 18 Süper Lig kulübünü bir kenara bıraksanız bile (ki onlar için bile İddaa gelirlerinden mahrum kalmak çok büyük sıkıntı olur) diğer 133 profesyonel kulübün çok büyük bir kısmı için İddaa gelirleri en önemli sıcak para kaynağı.
İddaa, 2004-07 döneminde 5 milyar YTL üzerinde gelir elde etti. Bunun yaklaşık yarısı ikramiye olarak verildi. Hazine (Toplam vergi, oyunun durma ihtimali olan 1 Mart'a kadar 1 milyar YTL'yi geçebilir), federasyon, spor yatırımları payları dışında 387 milyon YTL'ye yakın bir para da kulüplere isim hakkı olarak verildi.
İddaa, 1 Mart'ta (hem de bu kez geçen yılki gibi kısa süreliğine de değil) durma tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü 10 Aralık 2007'de TBMM'ye gönderilen "Spor Müsabakalarına Dayalı Sabit İhtimalli ve Müşterek Bahis Oyunlarının Özel Hukuk Tüzel Kişilerine Yaptırılması Hakkında Kanun Tasarısı" 29 Şubat'a kadar yasalaşamazsa İddaa devam edemeyecek.
Tasarı geçen hafta alt komisyondan çıkabildi. Bu ay sonuna kadar şu işlemlerin tamamlanması gerekiyor:
1- Alt komisyondan geleceği komisyonda tartışılıp karara bağlanacak.
2- Komisyondan meclise gelecek.
3- Mecliste görüşülüp onaylanacak.
4- Cumhurbaşkanı da onaylayacak.
5- Resmi Gazete'de yayınlanacak.
Bu sürecin tamamlanması için iki hafta var. Yasada ihale yapılana kadar bir önceki firmanın devam edeceğine dair hüküm var. Bu, Geçici Madde 1'de şöyle tarif edilmiş:
"Bu kanun hükümlerine göre yapılacak ilk ihale sonucunda imzalanacak sözleşmenin imzalanmasından sonra yüklenicinin en geç altı ay içerisinde işe başlaması zorunlu olup, bu şekilde işe başlanıncaya kadar bu Kanunun konusu işlerle ilgili mevcut sözleşmelerin uygulanmasına devam olunur."
Ancak eski sözleşmenin tarihi 1 Mart'ta dolacağı için tasarının bu tarihten sonra yasalaşması durumunda ortada mevcut sözleşme olmayacak. Zaten 22 Şubat 2007'de kabul edilen 5583 sayılı kanundaki değişiklikler arasında Geçici Madde 1 "1 Mart 2008'e kadar en fazla bir yıl süreli sözleşme yapılabileceğini" hükme bağlıyor. Dolayısıyla geçen yıl Mart'ta imzalanan sözleşme de bu maddeye uygun olarak yapılmıştı ve süresi ay sonunda doluyor.
Alt komisyonda tasarıdaki ihale hazırlık süresinin 8 aya çıkarıldığı, ihaleyi alan firmanın hazırlık süresinin de 6 aydan 4 aya indirildiği öne sürülüyor. Geçici 1.Madde'deki "mevcut sözleşmenin devam süresi" de 12 aya çıkmış. Yasa 29 Şubat'a kadar çıksa bile İddaa'nın önünde bir tehlike daha var. O da Reklam Departmanı Şirketi'nin İnteltek ile Spor Toto arasındaki anlaşmanın imtiyaz sözleşmesi olmadığına dair açtığı ve Danıştay'da devam eden dava. Danıştay'ın vereceği karar da oyunun durmasına yol açabilir. Danıştay, "İmtiyaz sözleşmesi değildir" hükmüne varırsa sözleşme hukuken geçerliliğini yitireceği için "Mevcut sözleşme devam eder" hükmünün işletilmesi de hukuken mümkün görünmüyor.