ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Türkiye'nin ekonomi gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Aynı şekilde ABD de kendi içinde STA'ları tartışıyor. Hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler arasında sayıları az da olsa STA'lara karşı olanlar var. Fakat genel olarak Amerikalı siyasiler STA'ları değerlendirirken ABD'deki istihdama ve üretime etkisine bakıyorlar. Kongre üyeleri STA'ların ABD'nin dış ticaret açığının kapatılmasına katkı sağlamasını istiyor. Amaç Çin'i dizginlemek!
Anlaşmaların geçerli olabilmesi için kongre üyelerinin ikna edilmesi şart! Lobiler, Amerikalı üreticiler ve sanayi çalışanları da bu STA süreçlerini yakından izliyor. STA'ların sonuçları dikkatle inceleniyor.
Güney Kore rahatsız etti
Güney Kore ile yapılan STA'nın ilk dönem verileri hem kongrede hem de iş dünyasında rahatsızlık yarattı. Bu verilere göre STA sonrası ABD'nin G.Kore'ye ihracatı % 6 düşerken, ithalatı % 4 oranında artmış durumda.
İşin özeti, G.Kore ABD'ye ihracatını artırırken, ABD G. Koreliler'e mal satamamış. Bu durum içerideki muhalifleri de harekete geçirdi. Siyasi çıkışları ile bilinen, ünlü işadamı Donald Trump'a göre Güney Kore ile yapılan anlaşma tam bir fiyasko. Trump, Güney Kore ile yapılan STA için "gümrüklerimizi sıfırlayarak can çekişmekte olan Amerikalı üreticilere ihanet ettik ve bunun sonucu olarak işsizlik artacaktır" diyor.
ABD pazar arıyor
Güney Kore ile yapılan anlaşmanın sonuçları araziye çıkan siyasetçi için de çok önemli. Başkent Washington'dan seçim bölgesine giden kongre üyeleri karşılarında rekabet gücü kalmamış üreticiler ile işsiz kalmış çalışanları buluyor. Detroit gibi bazı sanayi şehirleri artık hayalet kente dönmüş durumda.
2012'deki diğer ticaret anlaşmalarında durum Güney Kore'den farklı. Amerikalılar özellikle Kolombiya ve Panama ile yapılan anlaşmadan çok memnunlar. STA sonrası iki ülkeye de ABD'nin ihracatı % 20 arttı.