Hepimiz şunda hemfikiriz. Hayatın başlaması lazım. Evlerimize kapanarak aylar, yıllar geçiremeyiz ama ortada böylesine ciddi bir salgın varken de önceki gün Sağlık BakanıFahrettin Koca'nın dahi "Bugün iyi görüntü vermedi" diyerek eleştirdiği İstiklal Caddesi'ndeki kalabalıkları oluşturmaya hakkımız yok.
Bakan Koca, caddedeki kalabılığın fotoğrafını Twitter hesabında paylaşmış ve "Bir kareye bu kadar insan girmesi için çok erken. Günlük hayattan her fotoğraf, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu'na destek vermeil. Evde kalmaya çalışalım. Çıkarsak maske kullanalım. Sosyal mesafe kuralına uyalım" demişti.
Şimdi alışveriş merkezlerinin açılması konuşulmaya başlandı ama ben mesela İstinye Park'ın ve Akmerkez'in açılışını 1 Haziran'da yapacağına ilişkin, perakendecilere sorarak, 27 ve 28 Mart'ta bir açıklama yaptıklarını biliyorum. Yani mayısta pek çok AVM kapısını açmayacağı gibi bu dönemi en iyi tedbirleri almak için hazırlık çalışmalarıyla geçirecek. Hazirandan itibaren de kadameli olarak ve yoğunluğun oluşmamasına çok dikkat ederek alışveriş merkezleri birer birer açılacak.
Dün İstinyepark'ın kurucularından Zafer Yıldırım ile sohbet ettim. Hem AVM sahiplerinin hem de mağazaların bu zorlu dönemi atlatabilmek için arayı içinde olduğunu ve herkesin bir birine yardımcı olmaktan başka çaresi olmadığını söylüyor.
İstinye Park, bu yılın eylül ayında büyük yatırım yaptıkları İzmir'de de kapılarını açacaktı ancak bu açılış, mağazaların da fikri alınarak 2021 ilkbaharına ertelendi. Zafer Yıldırım, sürekli yatırım yapan bir iş insanı olarak tabii ki hayatın başlamasından yana olduklarını, ancak çok tedbirli olmaktan başka çareleri olmadığını da gördüklerini söylüyor.
Yıldırım, evlerde oturmaya devam ederek bu işin çözülemeyeceğini bildiklerini ve kademeli olarak sosyal mesafeye, maskeye, az insan gibi pek çok unsure dikkat ederek haziran ayında İstinyepark'ı açtıklarında yeni bir yaşam stili oluşacağını söylüyor.
Yıldırım'dan öğreniyorum ki mayıs ayında İstinyepak kiracılarından kira almamış. Haziran ayında da mart ayında ödedikleri kısma istinaneden yaklaşık yüzde 66 indirim yapılacak. Yıldırım, 'Kiraların ciro üzerinden ödenmesi vs gibi konularda bugünden bir şey söylemek doğru değil, çünkü pek çok mağazası olanlar kapayacak belki. AVM'ler ve mağazalar birbirlerini yaşatacak, başka çare yok. Önemli olan tüketicinin satın alma gücünü canlı tutmak. Asıl mesele de bu " diyor.
İşte böyle. Fırtına koparmaya gerek yok. Mayıs ayında kimse alışveriş merkezlerine koşturmayacak. Salgının ciddiyetindeki AVM'ler ve perakendeciler ne kendi çalışanlarını ne de tüketicileri riske atmayacaklarının bilincinde. Gördüğüm normalleşme kademeli, yavaş ve salgını tetiklemeyecek şekilde gerçekleşsin diye her kademede hummalı bir çalışma ve arayış var.