Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül, Vestel'in 2018 yılında tarihi kâr yaptığını ve beyaz ve elektronik eşya sektöründe temmettü veren ender şirketlerden biri olduğunu söylüyor ve sözü 2019'a getirerek şu anda artık finansman işlerinin Türkiye'de hiç kolay olmadığın söylüyor. Yüngül, "Bankalar eksik olmasın çok yardımcı oluyorlar.
Grup olarak 5.5-6 milyar dolar ciroyu bulduk ve bu cironun yüzde 65'i döviz girdisi.
Grubumuzun amiral gemisi Vestel'in ihracatı gayet iyi gidiyor.
Ürettiğinin yüzde 75'ini ihraç ediyor" diyor.
Ömer Yüngül ile önceki gün beyaz ve elektronik eşya üreten 7 fabrikanın yer aldığı Vestel City'nin Endüstri 4.0'da geldikleri noktayı yerinde incelemek için Manisa'ya günübirlik bir ziyaret yaptık ve orada Vestel CEO'su Turan Erdoğan ve ekibiyle buluşup, teknolojide baş döndüren yeniliklerin yaşandığı tesisleri tek tek dolaştık.
Türkiye'de 20 yıldır ihracat şampiyonu olan Vestel Şirketler Grubu, şu anda robotlar, nesnelerin interneti, artırılmış ve sanal gerçeklik ile yapay zekayı en ileri seviyede kullanarak tesislerini tek tek endüstri 4.0'a uygun hale dönüştürüyor.
Robotların robotlarla, operaktörlerin robotlarla müthiş uyumlu bir şekilde çalışmaya başladığı Vestel City'de mekanik tasarımlar, süreç analizleri, parça imalatları, PLC ve robot yazılımları ile simülasyon analizlerinin Endüstri 4.0 odaklı Vestel mühendisleri tarafından yüzde 100 yerli olarak yapıldığını öğreniyoruz.
Vestel CEO'su Turan Erdoğan, şu anda Vestel City'nin yüzde 40'ının her anlamda dijitalleştiğini ve üretimden başlayarak tüm süreçlerinin Endüstri 4.0'a uyumlu hale getirildiğini söylüyor.
Türkiye'nin teknolojide, yapay zekada aldığı yolu Vestel City'de görmek mümkün ama bunu daha sonra detaylı olarak anlatacağım ama önce hazır Türkiye'nin önde gelen CEO'larından olan Ömer Yüngül'ü bulmuşken, kendisiyle yaptığımız sohbete dönmek istiyorum.
Enerjide jeotermal ve rüzgar yatırımlarının iyi gittiğine değinen ve faizlerin değişmesi halinde yeni yatırımlara da girişeceklerini anlatan Yüngül, "İç pazarda yüzde 15-20 civarında bir daralma var. Tekstilde iç piyasada düşüş olsa da ihracat bunu kapatıyor.
İhracatta ev tekstili geçen yılın üstünde gidiyor" diyor.
Nikel fiyatlarının düşmesine de değinen Ömer Yüngül, şöyle devam ediyor:
"Maden işimiz devam ediyor ama maalesef ABD ile Çin arasındaki ticari savaştan dolayı fiyatlar yüzde 20 düştü.
Biz Çin'e satıyorduk, Çin'in üretimi düştü.
Talep yok. Yine satıyoruz ama eskisi gibi değil." Zorlu Center'ın durumunun nasıl olduğunu sorunca ise Yüngül, otel kısmının çok iyi gittiğini, özellikle Katar ve Suudi Arabistan'dan gelen turistlerin hem otelin hem de alışveriş merkezinin cirosunda önemli bir etken olduğunu söylüyor.
"Türklerin alışveriş yaptığı yerlerde düşüş var ama diğer yerler iyi" diyen Yüngül, grup olarak 30 bin kişiye istihdam sağladıklarını ve kabaca 1 milyar doların üzerinde ebittaları olduğunu vurguluyor ve "Bu yıl da bu rakamı tutturacağız gibi görünüyor" diyor.
Vestel'in yeni yatırımlarıyla 1.000 kişi ilave istihdam yaptığını ve beyaz eşyada da 750 kişinin daha istihdama katıldığını öğreniyoruz. Ömer Yüngül, "Ancak iç pazarı kestiremiyoruz. Mart çok iyiydi. Nisan kötüydü.
Mayıs iyi başladı" diyor.