Akfen Holding kurumsal bir yapıya geçerek şirketleri böldükten sonra Akfen İnşaat'ın yönetimine kurucu Hamdi Akın'ın oğlu Selim Akın geçmişti. Özetle bugün itibarıyla 6.7 milyar lirayı bulan ve aralarında şehir hastaneleri, liman ve otel projelerinin de yer aldığı işler Selim Akın'ın sorumluluğunda. Akfen, holding, mühendislik ve altyapı çatısı altında üç ayrı şirketler topluluğuna dönüştü ve Hamdi Akın da Pelin ve Selim Akın ile yönetimi paylaştı.
Önceki gün bir araya gelerek Akfen İnşaat'ın başlayan, devam eden ve planlanan projeleri hakkında konuşma fırsatı yakaladığımız Akın, "Aslında babam da böyle yani inşaatta başlamış ama taahhüt işleriydi o zamanlar. Şu anda taahhüt işimiz yok" diyor.
Akfen İnşaat, Kamu-Özel İşbirliği (PPP) modeli ile bugüne kadar toplam 2 bin 316 yatak kapasitesine sahip Isparta, Eskişehir ve Tekirdağ Şehir Hastaneleri yatırımlarını üstlendi. Bunun için yapılacak yatırım 4 milyar lirayı bulacak. Isparta Şehir Hastanesi bu yılın mart ayında açıldı. Diğerlerinin inşaatı devam ediyor.
Akfen Grubu, Samsun ve Denizli'deki şehir hastaneleri için de teklif vermişti ancak henüz bu projeleri kimin aldığı belli olmadı.
"Kişisel hedefim şehir hastaneleri projesini yurtdışına taşımak" diyor Selim Akın. Son derece yüksek teknolojnin kullanıldığı hastanelerde sağlık personeli hariç tüm hizmetler yatırımı üstlenen şirket tarafından yapılıyor ve bu yüzden Akfen'de de diğer yatırımcı şirketler gibi ciddi bir tecrübe birikiyor.
Selim Akın, bakanlığın Arabistan, Pakistan ve Katar ile görüşmeleri olduğunu ve PPP projelerini dışarı çıkartma isteğini hatırlatıyor ve kendilerinin de yurtdışına bu tecrübeyi götürmek istediklerini söylüyor.
Önceleri taahhüt, ardından inşaat, TAV ile havalimanı yatırımı ve işletmeciliği alanında büyüyen Akfen'i üretici kimliğinde göremiyoruz. Oysa Hamdi Akın'ın Ankara'da iş hayatına ilk kez kazan üretimi ile girdiğini biliyoruz.
Selim Akın, "Ben iş hayatına 20 yıl önce babamın ilk üretim yaptığı o kazan fabrikasını satarak başladım ve üretimden çıktık ama şimdi kazan üretiminde bir tecrübemiz olduğunu görüyor ve önce elimizdeki işleri bitirip, sonra sanayiciliğe kazan üretimi ile dönüş yapmayı konuşuyoruz" diyor. Savunma sanayisinde de ciddi fırsatlar olduğunu ve bu alanda da ileride bir yatırım yapmayı düşünebileceklerini ekliyor.
Bodrum'da Cennet koyunda da tahsisi olan grup, mimari projesini Tabanlıoğlu'nun yaptığı 36 villalık bir lüks otel projesinin de inşaatına başladı.
40 milyon euroya mal olacak projede anıt ağaçları korumak için projeyi ağaçlara göre dizayn ettiklerini Selim Akın'dan öğreniyoruz. Akın, Uludağ'da da 10 milyon euroluk bir otel yatırımı yapıyor.
Bakalım, Hamdi Akın'ın oğlunu önümüzdeki yıllarda aklından geçtiği gibi sanayi üretiminde de görecek miyiz?