Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in şehirde dolaşan tüm dolmuşları otobüse çevirdiği gün Antalya'daydık. O yüzden, sohbet;
"Bugün Antalya'da bir devrim yaptım, kimsenin haberi olmadı. Dolmuşları tarihe gömdüm" cümlesiyle başladı. O gün öğrendik ki, Antalya'daki toplu ulaşım tümden otobüse çevrilmiş ve iki dolmuş birleştirilip, bir otobüs yapılmış.
Ortak gelir havuzu yapılıp, esnaf ikna olduğundan kavga da gürültü de kopmamış. Haliyle şaşırıyoruz, başkan da soruyor:
"Hatırlayın, başka şehirlerde yapıldığında silahlar çekilmişti.
Örnek model olduk, başka şehirler nasıl yaptığımızı dinlemek istiyor. Çünkü çıt çıkmadı.
Antalyalıların desteği olmasa bu kadar sessiz olur muydu?" 880 dolmuş=350 otobüs Antalya'da 880 dolmuş, 350 otobüse çevrilmiş. Böylece trafik de rahatlamış. Türel'e esnafın nasıl ikna olduğunu soruyoruz: "Önce birleşmek istemediler ama sonra iyi hatta da gitse, kötü hatta da gitse aynı geliri elde edecekleri modeli görünce ikna oldular. Esnaf daha çok kazanacak" diyor.
Esnafın nasıl olup da daha fazla kazanacağı sorusuna ise Türel, şöyle yanıt veriyor:
"Daha az kilometre yapıp, daha çok kazanacaklar.
İnceleyince gördük ki, bir yolun üzerinde 4 tane hat gidiyor. Bir otobüs durağından 52 hat geçiyor! Düşünebiliyor musunuz Antalya'da zaten 80 hat var? Bu neden böyle? Çünkü o hatlar çok kazançlı, herkes oradan geçmeye çalışıyor.
Şimdi havuz sistemi kurduk.
Kim ne kadar taşısa da eşit paylaşıyor.
Bundan sonra 'ben seni geçeyim de öndeki iki kişiyi alayım' durumu bitti. Kavga yok, trafik de normalleşti.
Yaptığımız hesaplara göre, esnafın eline ortalama 27 bin lira geçiyordu, bu sistemle 33 ila 40 bin lira arasında geçecek. Hatları keseceğiz, daha az yakıt masrafları olacak." Elbette, Menderes Türel ile bir araya gelince Antalya turizmini konuşmamak olmaz. Her şeyden önce 2017 yılının çok daha iyi bir yıl olacağına inanan Türel, şunları söylüyor:
"15 Temmuz darbe girişiminden daha kötü ne olabilir? Suriye meselesinden daha kötü ne olabilir? Rasyonel konuşuyorum, olağanüstü bir durum olmadığı takdirde iyi bir yıl olacak. Avrupa pazarında geçen yılla başabaş bir rakam olur. Çünkü Avrupa ile yaşadığımız siyasi gerginlikler maalesef oradaki toplumda Türkiye'ye karşı bir önyargılı durum ortaya çıkarıyor. Ama bunu biz yönetebiliriz diye düşünüyorum. Rusya'dan beklentimiz ise bu yıl büyük.
Geçen yıldan 2.5 milyon daha fazla Rus turist bekliyoruz.
Geçen yıl Türkiye'ye 6.2 milyon turist gelmişken, bu yıl Rus turistlerin artışıyla 8.5 milyon turist söz konusu." Turizm Ajansı Kanunu!
Peki turizmde Ankara'dan en büyük beklenti ne? Onu da Türel'den öğreniyoruz:
"Biz Turizm Ajansı Kanunu istiyoruz.
Yani destinasyon tanıtımında birlikte yönetim istiyoruz. Tanıtım Ajansı benzeri, özel sektör, kamu, yerel yönetim, STK, kanaat önderlerinin bir arada olacağı bir sistem.
Sektörün ihtiyaçlarında kullanmak üzere, Turizm Bakanlığı'nın bütçesinden, Maliye Bakanlığı'ndan bütçe ayırmadan, hükümetle birlikte bir tanıtım bütçesi oluşturmak istiyoruz.
Bunun modellerini çalışıyoruz. Antalya'ya 6 milyon turist geliyor, her biri 1 euro verse, 6 milyon euro eder.
Antalya Türkiye'ye gelen turistin 3'te birini alıyor ama gecelemeye bakınca yüzde 66'sı. İstanbul'a gelen 4 gece kalıyor, Antalya'ya gelen 10 gece kalıyor.
Sektörü de üzmeyecek şekilde, bu kanunu çıkartacağız. Kanun hazırlığını da sektörle birlikte hazırlıyoruz."