Uluslararası Liderlik Okulu Young Guru Academy'yi (YGA) hayranlıkla takip ediyorum.
Daha önce Gaziantep'teki kampta keşfedilen ve bilim insanı olmak isteyen Yaman Alhalabi'nin YGA ile tanıştıktan sonra hayallerinin nasıl gerçek olduğunu bu köşede yazmıştım. Kendisi de YGA'nın gönüllüsü olan MIT ve Harvard'daki gururumuz Prof. Dr. Mehmet Toner ile duygusal buluşmasını anlatmıştım. Şimdi öğreniyorum ki ikili herkesten daha çok görüşüyor internet üzerinden.
Cumartesi sabahı da parlak kariyerini bir kenara bırakarak 2000 yılında YGA'yı kuran ve bugüne kadar 50 bin gence dokunmayı başaran Sinan Yaman, aileden YGA'lı olan Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin ve Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu'ndan bir davet alınca yine güzel bir projenin hayata geçtiğini anladım.
Öyle ya söz konusu YGA olunca kimse 'işim var, hastayım, tatil günüm' falan demiyor ve işi gücü bırakıp iyilik projelerine asılmaya gidiyor. YGA'nın deyimiyle 'Kalbi büyük, egosu küçük liderler', yenilerini yetiştirmek için kapalı devre çalışıyor.
YGA, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'i görmezden gelebilirdi ama öyle yapmadı. Üstelik "Suriyeliler için değil, Suriyelilerle birlikte" diyerek çok doğru bir yoldan ilerledi. Hem kadın hem de genç yeni YGA Başkanı Asude Altıntaş önderliğinde YGA'lı gençler kamplara giderek parlak Suriyeli gençlerle atölye çalışmaları yaptı. Derken, Suriyeli ve Türkiyeli parlak gençler, 'birleştiren teknoloji' ile birlikte dünya çapında ses getirecek bir yeniliğe imza attı.
İşte dün sabah projeyi anlatmak üzere karşımızda oturanlar bu gençlerden ikisiydi. Gaziantep Üniversitesi'nde fizik mühendisliği ve elektronik çift dal yapan Suriyeli üniversite öğrencisi Sami Alhelali ve inşaat mühendisliği öğrencisi Yaser Nahhas. Hemen yanlarında ise proje liderliğini yapan Türk genci Can Kavanoz oturuyordu. YGA'nın Sosyal İnovasyon Programı'na katılan gençler Türkçe bilmediği için hayatı zorlaşan Suriyeliler için sesli mesaj tercüme eden bir teknoloji geliştirmişti. İsmi We Talk. Kısaca 'gel anlaşalım' diyorlar. Murat Özyeğin'in vurguladığı gibi dil bariyerini ortadan kaldırıyorlar. Bir ay içinde altyapısı tamamlanacak olan We Talk, telefona indirildiğinde whatsup benzeri bir uygulamayla karşılıklı yazılı ve sesli, anında tercümeli mesajlaşmaya imkân tanıyacak.
İyi ki YGA, Suriyeli gençleri de her sene 50 bin üniversite öğrencisinin başvurduğu ve sadece 50 öğrencinin seçildiği liderlik programına dahil etmiş.
Türkiye'de yaşayan milyonlarca Suriyeli'nin iletişimi inanılmaz kolaylaşacak. Gerçekten de uygulamayı hemen toplantıda denedik. Ben Türkçe sesli mesaj gönderdim, Sami Arapça dinledi mesajımı ve onun gönderdiği Arapça mesajı da ben Türkçe dinledim.
Muhtar Kent, Hüsnü Özyeğin, Güler Sabancı, Cem Kozlu, Doğan Cüceloğlu, Ahmet Bozer, Mehmet Büyükekşi gibi değerli pek çok ismin gelip 'hayal ortağı' olup, eğitim verdiği bir platform YGA. Zirvelere katılan binlerce genç için 50'ye girmek çok önemli olmasa gerek, çünkü bu kamplara katılmak da kendi başına müthiş bir deneyim.
Ne güzel değil mi? Asıl yayılması gereken işte bu tarz güzel, çarpan etkisi dev olan iyilik projeleri.