Yaman Alhalabi. 12 yaşında. Gaziantep'teki mülteci kampında kozmoloji okuyan büyük kardeşi Abdulrahman ve anne babasıyla birlikte kalıyor. Suriyeli. Bilim adamı olmak istiyor. Tüm bunları nereden mi biliyorum? Dün Uluslararası Liderlik Okulu Young Guru Academy (YGA) tarafından düzenlenen 15. YGA Zirvesi'nde tanıştım. Türkiye'nin dört bir yanındaki 170 üniversiteden gelen 3 bin öğrenci, aralarında dünya çapında ünlü bilim insanımız Harvard ve MIT'de görev yapan Prof. Mehmet Toner, Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, psikolog ve yazar Prof. Doğan Cüceloğlu ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu'nun da olduğu iş ve akademi dünyasından önemli isimlerle bir araya gelerek kampa girdi.
Unilever'de zirveye giden yoldayken profesyonel hayatı bırakıp Young Guru Academy'yi kurarak bugüne kadar 50 binin üzerinde gence dokunmayı başaran bir ekosistem yaratan Sinan Yaman, projeyi hayal ortaklarımız dediği önemli isimlerle büyüterek bugünlere getirmeyi başarmış. Öyle ki bugün Türkiye'de 50 bin üniversite öğrencisinin 50 kişi arasına girmek için başvurduğu bir sivil toplum örgütü daha yok. Sinan Yaman'ın deyimiyle, "Egosu küçük, kalbi büyük" pek çok gönüllü lider sayesinde proje Türkiye'yi aşmış ve gençlerin 'birlikte başarma' vizyonuyla geliştirilen bir çok proje Birleşmiş Milletler'den, MIT gibi önemli kurum ve kuruluşlardan ödüllerle dönmüş. Kimileri için bir insanın hayatını pozitif yönde değiştirmek dünyalara bedel. Prof. Dr. Mehmet Toner, mentorluk yaptığı YGA toplantısı için 3 günlüğüne Boston'dan Türkiye'ye gelmiş mesela. Bu yıl Suriyeli gençleri de projelere çekmek isteyen YGA'nın seçilmiş başarılı genç isimleri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in de desteğiyle kamplarda gençlerle görüşmüş, anketler yapmış ve sonunda Suriyeli parlak rol modelleri seçerek YGA'nın İstanbul'daki eğitim toplantısına getirmeyi başarmış. İşte bu sırada Sinan Yaman, 12 yaşındaki çocukları da keşfetmek için ekibiyle tekrar kampa yönelmiş ve bu çocuklar arasında "Bilim adamı olmak istiyorum" diyen 12 yaşındaki Yaman Alhalabi'yi keşfetmiş ve onu dünyaca ünlü bir bilim insanıyla İstanbul'da tanıştırma projesini de devreye sokmuş. Prof. Mehmet Toner bu buluşmadan hayli etkilenmişti. En güzeli de YGA, Yaman'a böylesi bir dokunuştan sonra bırakmayacak olması. Toner, 'Başka projelere benzemiyor bizim yaptıklarımız. Sürdürülebilir olması çok önemli. 10 yıl sonra Yaman'ı çok güzel bir noktada bulabilişiniz" diyor. Doğrusu Türkiye kamplarında yaşayan Suriyeli mültecilere toplumdaki bakış açısını tümden alt üst edecek parlak gençlerin ön plana çıkarılmasını çok ama çok önemsiyorum.
Sadece bu da değil. Öğrendim ki Emre Zorlu, 3 yıldır görme engelli Kürşat Ceylan'a mentorluk yapıyor. Zaten YGA'lıların 3'te 2'si kadın, yüzde 10'u da görme engelli. WeWalk isimli proje de böyle geliştiriliyor. Zorlu, hayal ortağı olduktan sonra dünyanın ilk akıllı bastonu projesini Kürşat Ceylan'ın içinde olduğu ekiple birlikte geliştiriyor. Vestel bastonun üretimine kafa yoruyor, Turkcell ile işbirliğine gidiliyor ve sosyal inovasyonun en güzel örneği ortaya çıkıyor.