Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kordsa Global robot geliştirdi!

Global şirket olmanın yolu net.
Araştırma geliştirmeye ne kadar çok para harcarsan, bir o kadar global oluyorsun, dünya pazarlarındaki çetin rekabetin içine güçlü bir şekilde giriyorsun.
Bunun en son örneğini, geçtiğimiz ağustosta açılışı yapılan yeni yatırımlar ile 15 Temmuz'daki hain darbe girişiminden sonraki ilk endüstri haberi olan Kordsa Global'in CEO'su Cenk Alper ile sohbet edince çok daha net görüyorum.
Türkiye dışında, sırasıyla Mısır, Almanya, iki fabrika ile ABD, Brezilya, Tayland ve Endonezya'da fabrikaları bulunan Sabancı Holding şirketlerinden Kordsa Global, cirosunun her yıl yüzde 2'sini yani minimum 10-15 milyon doları araştırma-geliştirme faaliyetlerine yatırıyor.
6'sı doktoralı toplamda 85 Ar-Ge çalışanı ile şirketin sahip olduğu patent başvurusu sayısı 369'a ulaşmış. Yaşayan patent sayısı 330 olmuş ve bunların da 119'u tescil edilmiş. En yeni haber de teknoloji birikiminde geldiği nokta sayesinde Kordsa Global'in, geliştirdiği ilk robotunu 2017 yılının ilk yarısında faaliyete alacak olması.
Alper, "Böylece günde 1000-1200 bobin yükleyen operatörün bu ağır işi robota devredilecek. Ergonomi avantajı sağlanacak. Operatör ise daha kaliteli bir iş olan taharlamaya yoğunlaşacak" diyor. Şirketin Ar-Ge merkezi Türkiye'de 3 yıldır en iyi merkez seçiliyor. Bazı patentlerini iki Çinli firmaya lisanslandırmak üzere olduklarını da CEO Alper anlatıyor. Yani teknoloji ihraç ederek para kazanmaya da başlamış Kordsa Global.
Araştırma-Geliştirmeye böylesine pay ayıran bir şirketin izlediği strateji sonrası net kârı da geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 59 oranında artarak 116.4 milyon liraya ulaşmış. Bu yılın ilk yarısındaki net kâr ise 101 milyon lira olarak açıklanmış.
3800 kişinin istihdam edildiği Kordsa, lastiğin iskeleti diyebileceğimiz carcass yani polyesterde yüzde 10'luk pazar yapıyla dünya ikincisi konumunda. Lastiğin güvenlik kuşağı dediğimiz nylon 66'da ise yüzde 34'lük pazar payı ile dünya birinciliği Kordsa Global'in. Öğreniyorum ki nylon 66'da şirketin rakibi Çinliler, polyesterde ise Koreliler. Kordsa Global'in satışlarının ne anlama geldiğini belki şöyle daha iyi anlatabilirim. Bugün dünyadaki her 3 uçak lastiğinden 2'sinin, her iki araç lastiğinden birinin güçlendirilmesini Kordsa Global sağlıyor.
Şimdi sırada, ihracatta kilogram başına katma değeri 10-20 kat artıracak olan ve 30 milyon dolarlık bir yatırım yapılan kompozit üretimi var. Metalin yerine geçen 10 kat daha hafif ve 3 kat daha sağlam olan bu malzeme uçak kabinlerinde, Formula 1 otomobillerinde ve hatta tenis raketinde dahi kullanılıyor. Kordsa ilk kompozit satışını ticari uçak endüstrisine yapmış ancak CEO Alper, kime satış yaptıklarını şimdilik gizli tutuyor. Öğreniyorum ki bu arada TAİ'ye parça yapan bir ara parça üreticisine de ürün satışı yapılmış. Kordsa, 2 bin tona çıkacak kapasiteyle yılda kompozit üretiminden yaklaşık 80 milyon dolarlık bir ciro hedefliyor. Cenk Alper ayrıca 30 milyon doları bulan bir yatırımla Türkiye ve Endonezya'daki fabrikalarda yeni iplik hatları açtıklarını da söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA