Diyarbakır'da yaşadığı mahallede sokağa çıkma yasağının olduğu gün pazarı, evinin önünde açacak kadar çözüm üretmekten vazgeçmeyen 66 yaşındaki Emine Bayram'ın, inşaatta çalışan kocası düşüp öldükten sonra verdiği ayakta kalma, evini geçindirme mücadelesini gözlerimiz nemlenerek dinledik.
Mikro kredi alarak başladığı pazarcılık sayesinde 4 kız bir erkek çocuğunu üniversitede okutmanın verdiği gurur, okuma yazması olmayan Emine Bayram'a yetmiş de artmış bile. Bayram sebze meyve satarak ayda 3 bin lira gelir elde ediyor artık.
Önceki gün yaklaşık 5 saat, Citibank'ın Tekfen Tower'daki genel müdürlük binasında, GE Türkiye General Electric Genel Müdürü Canan Özsoy, OMV Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri'nin de içinde bulunduğu jüri olarak Türkiye'nin dört bir yanından gelen 30 kadının sıfırdan başladığı hayat mücadelesinin başarılı sonuçlarını dinledik.
Citibank'ın bu yıl 8'incisini düzenlediği Mikro Girişimci Ödülleri'nde neredeyse başından beri yer alıyorum ve bu cesur ve özgüvenli kadınların hikayelerini her dinlediğimde içimdeki umudu yeşertiyorum. Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu'ndan 8 yılda 16 bin kadının bu ödül için başvurduğunu öğreniyoruz.
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na (KEDV) bağlı MAYA Programı, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye Grameen Mikrofinans Programı işbirliği ve ARGE Danışmanlık'ın desteğiyle düzenlenen bu ödül için 3 bine yakın kadın başvurmuş. Her yıl başvuran kadınların sayısı artıyor ve bu kadınların büyük bir kısmı 700 lira gibi çok düşük miktarlarda almaya başladıkları kredilerle küçücük kurdukları işleri öylesine büyütüyorlar ki hepimiz şaşırıp kalıyoruz.
TİSVA Başkanı Aziz Akgül, 2003-2015 tarihleri arasında mikro girişimci dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları için verdikleri kredinin 500 milyon liraya ulaştığını ve 160 bin kadının bu krediden aldığını söylüyor, üstelik teminat ve kefalet olmadan bu kadınlar kredileri yüzde 99.9 oranında geri ödüyorlar!
Gelelim "Finansal Başarı", "Sosyal Etki", "Vizyon", "Kişisel Mücadele", "İnovasyon", ve "Yerel Rol Model" kategorilerinde dereceye giren kadınlara ve ilginç hikayelerine.
Hatay'da eşi vefat edince çocuklarını geçindirmek için evde yemek yapıp satmaya başlayan ve mikro kredilerle işini büyütüp bugün 150 bin liralık bir yemek şirketine sahip olan ilk okul mezunu Melek Aktürk, 3 bin liralık ödülün sahibi oldu ve "Yılın Mikro Girişimcisi" seçildi. Bize göre artık Aktürk, bankaların daha büyük meblağlarda kredi alabilecek büyüklüğe gelmiş sıkı bir işkadını olmuş zaten. Erkek egemen dünyada korkmadan, yılmadan nasıl ayakta durulacağına da güzel bir rol model. 600 lira krediyle başladığı işinde bugün 2 bin 500 kişiye yemek çıkarıyor. "Hedefim 5 bin kişi. Sürekli kredi alırım, gününden önce de öderim" diyor.
Kahramanmaraş'ta biber ayıklayan Elif Yetim, Isparta'da perde işi yapan Şükran Güngör, Diyarbakır'da güzellik salonu işleten Zeynep Akar, Zonguldak'ta tarımsal kalkınma kooperatifi kuran Saniye Uysal, Çatalca'da Yeşil Vadi Organik Tarım Çiftliği'ni kuran Nazan Kurtan, 30 kadın arasında kategori birincileri ama aslında 30 kadının hikayesi manşetlik. Çoğunun okur yazar olmaması bir Türkiye gerçeği olarak yüzümüze tokat gibi çarparken, aldıkları kredileri vaktinden dahi önce geri ödeyen ve mutlaka çocuklarının eğitimine para harcayan bu kadınlar sayesinde ülkenin nasıl hızla sıçrama yapacağı da kanıtlanıyor sanki.