Bu ilk kez oluyor. Türkiye'den 3 şirketin vaka çalışması, aynı hafta içinde dünyanın en önemli yönetim okullarından biri olan Boston'daki Harvard Business School'da ders olarak okutuldu. Tesadüf bu ya, Türk Hava Yolları, ABD'de yayımlanmaya başlayan ve büyük sükse yapan Batman V ve Superman'li son reklamları ile aynı zamanlarda, HBS'de ders konusuydu.
Genelde bir şirket HBS'ye vaka çalışması olduğunda, ilk derse mümkünse şirketin CEO ya da yönetim kurulu başkanı da davet edilir.
İşte bu nedenle, THY Genel Müdürü Temel Kotil de 9 Şubat'taki ilk derse katılarak, THY vakası anlatıldıktan sonra, öğrencilerin tartışmalarını dinledi ve soruları cevapladı.
Hemen arkasından 16 Şubat'ta bu kez Türkiye'deki bankacılık sektörünün son satış haberiyle dikkatleri üzerine çeken ismi Finansbank, okulda vaka olarak okutuldu ve Boston'daki dersin konuğu da Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ömer Aras oldu.
Finansbank Vakası, HBS öğrencileri için çok ilginç bir vakaya dönüştü. Sebebi de Harvard Business School hocaları, Finansbank vakasını yazarken, bankanın satışı gündemdeydi ve vaka bu sırada yazıldı ve ders olarak okutulmadan hemen önce de satış gerçekleşti. Böylesi güncel ve ilginç vaka çalışması da öğrenciler için müthiş öğretici olmalı diye düşünüyorum.
Hatırlatmak gerekirse, Türkiye'de bankacılık sektörüne ABank ile giren ve ardından da Boyner'e ortak olan, Digitürk'ü satın alan Katarlılar bu kez QNB ile Finansbank'ı 2.75 milyar euroya satın aldılar
Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali'nin ve dünyadaki birçok havalimanının yapımını ve işletmesini üstlenen dünyada bu alanda lider konumdaki TAV, HBS'ye Türkiye'den aynı hafta içinde vaka olmayı başaran 3'üncü şirket oldu.
Yarın yani 18 Şubat tarihindeki ilk derse CEO Sani Şener'in de katılacağını öğrendim. Şener büyük emeklerle büyüttüğü TAV'ın vaka çalışmasını dinleyecek ve öğrencilerin tartışmasına katılacak.
HBS'de bu şirketlere ait vaka çalışmaları bir kez ve sadece Boston'da HBS'de değil, dünyanın birçok ülkesindeki işletme yüksek lisans programlarındaki hocalar tarafındandan okutulmaya başlanacak. Başta Ali Koç ve Murat Özyeğin olmak üzere Türkiye'de ve dünyada bugünün önemli koltuklarında oturan pek çok isim HBS'nin bu programından geçen lider isimler olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani Türk şirketlerinin ilginç büyüme ve satış öykülerini geleceğin liderleri tarafından izlenmeye başladı.
Bir dip not bilgisi vermem gerekirse, Harvard Business School, 2013 yılında İstanbul'da dünyadaki 9'uncu araştırma merkezini açmış ve o tarihten itibaren de HBS'nin ünlü profesörleri şirket vakaları yazmak için Türkiye'ye sık sık seyahat etmeye başlamıştı. HBS, yılda yaklaşık 100 milyon doları bu vaka çalışmalarına harcıyor ve hiçbir şirketten para kabul etmiyor, bağımsızlığına özen gösteriyor.