Yine bir canlı bomba saldırısıyla sarsıldık dün. İstanbul'un tarihi ve turistik yapısıyla en kalabalık bölgelerinden biri olan Sultanahmet, insanlıktan nasibini almamışlar tarafından kana bulandı ve anında tüm dünyada birinci haber Türkiye oldu. Ne yazık ki katliam tarihi yerleri gezen çoğunluğu yabancı turist 10 kişiyi bu dünyadan kopardı, 15 kişiyi de yaraladı.
2015 öylesine büyük acılarla kapanmıştı ki hepimiz 2016 için huzur ve barış istedik. Doğrusu çevremde mutluluk dileyen olmadı. Huzur ve barış yeterliydi. İnsanlık için, dünya için başka hiçbir şeye ihtiyacımız yoktu. Ama ne yazık ki bu dileklerimiz daha yeni yılın ilk ayı bitmeden uçtu gitti.
Terör artık her ülkenin başına bela diyoruz ve yeni gelişmelerin seyahatleri, turizmi engellemeyeceğini ummak istiyoruz ancak öyle olmuyor. Kendini güvende hissedemeyen herkesin ilk yaptığı iş programlarını iptal etmek ya da kendince güvenli bulduğu yerlere yönelmek oluyor. Bu yüzden de en büyük darbeyi turizm sektörümüz yiyor ne yazık ki.
Geçen hafta Bodrum'da 250 milyon dolarlık bir turizm projesine başlayan ve İstanbul'da da sahibi oldukları Conrad Oteli'ni 65 milyon dolarlık yatırımla yenileyen Aksoy Holding CEO'su Batu Aksoy ile sohbet etme fırsatı bulmuştum.
Terör olaylarının etkisini anında gördüklerinden ve 2015 yılında rezervasyonlarda yoğun iptaller yaşadıklarından söz etmiş ve 2016'nın daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini söylemişti. Daha o sohbetin mürekkebi kurumadan hem de İstanbul'un orta yerindeki saldırıyla sarsıldık. Dün Aksoy'u tekrar aradım. İlk cümlesi, "Son iki saat içinde nisan ayına ilişkin bazı iptaller aldık bile" oldu. Batu Aksoy, "Türkiye bizim memleketimiz, uzun vadeli bakıyoruz işlerimize ama bu tip olaylar bizi doğrudan etkiliyor. Beklentimiz güvenlik konusuna ekstra bir hassasiyet verilmesi ve bunun tanıtılması. Antalya'ymış, İstanbul'muş bakmadan genel olarak turizm sektörüne destek verilsin istiyoruz" diyor.
Rusya ile yaşanan gerginliğin ardından Rus turist sayısında yaşanmaya başlayan azalmayı, hiç vakit kaybetmeden Avrupalı turistlerle dengelemeye çalışan turizm sektörünün bu çabaları da terörden nasibini alıyor tabii. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusay, daha önce yaptığı açıklamalarda, Turizm Bakanlığı ile birlikte Rus turist kaybının telafisi için Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini söylemişti. Sektör orta vadede de Çin ve Hindistan gibi pazarlar için strateji geliştiriyordu. Şimdi ortalık yeniden toz duman.
Türkiye'ye Rusya dışında en çok turist, kişi başı milli geliri yüksek olan Japonya, İtalya, Fransa ve Almanya gibi ülkelerden geliyordu. Bakalım son patlama turistlerin seyahatlerinde rota değişikline neden olacak mı? Hatırlatmakta fayda var; sadece geçen yıl yaşananlar yüzünden İtalyan ziyaretçi sayısı yüzde 25'ten fazla, Fransız turist sayısı yaklaşık yüzde 19 azalmıştı.