Gelişmeler ne olursa olsun kimi yatırımcılar durmuyor. Tıpkı yatırım bankacılığı alanının ünlü ismi ÜNLÜ&Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü gibi.
"İran'a giriyoruz" diyor. Gözü kulağı bu ayın sonunda yapılması beklenen ABD'deki oylamada. Ne olursa olsun, ABD Başkanı Barack Obama'nın İran'a uygulanan ambargonun kalkmasını sağlayacak nükleer programı kongreden geçireceğine emin.
İşte bu karar çıkar çıkmaz Mahmut Ünlü, yerel bir ortakla İran'da finans şirketi kuracak. Aslında tüm hazırlığını yapmış bile.
Ünlü, İran'ın Türkiye kadar önemli bir ülke olduğunu düşünüyor. Sanayisi gelişmemiş olabilir ama parası ve enerji kaynağı var.
İran hükümetinin batı finans kurumlarında dondurulan yaklaşık 100 milyar dolar kaynağının çözülmesi an meselesi.
O nedenle Ünlü, ortalık daha düzeldiğinde vakit kaybetmeden bu pazarda önemli bir oyuncu olmak için ne yapılması gerekiyorsa yapıyor. Üç alanda iş ortaklığı kurmak istediklerini, Türk şirketlerinin İran'a ilgi duyacağı zaman şirket alım satımlarına aracılık edeceklerini Mahmut Ünlü anlatıyor. İran'daki ortaklarının İran borsasına yatırım yapmasını da sağlamak istediklerini, kendi araştırma raporlarını hazırlamak için şimdiden iyi Farsça bilen analistler işe aldıklarını söylüyor.
Ha tabii Ünlü bir de İran Fonu oluşturacaklarına değiniyor. Böylece isteyen bireylerin de İran'da yatırım yapmalarının önünü açacaklarını belirtiyor.
İran pazarını inceleyen Mahmut Ünlü'ye göre, Türk şirketleri için İran'da özellikle perakende, ilaç, inşaat ve alışveriş merkezleri alanında ciddi bir pazar var. Yani İran Türkiye için önemli bir fırsat şu günlerde.
Mahmut Ünlü, kendilerini yeni işlere verdiklerini ve yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi konusunda bölgede çalışmak ve hatta bu bölgede üretilen yatırım araçlarını Londra, New York ve Singapur gibi piyasalarda satmak peşinde.
Singapur'da ofis!
İran'ın Türkiye'den sonra ikinci adresleri olması için çalışan Ünlü, Mısır'ı da olmak istedikleri ülkeler arasında sayıyor. Katar ve Dubai'de aracı kurum almak üzere harekete geçtiklerini, Singapur'da ise ofis açacaklarını anlatıyor.
ÜNLÜ&Co, şirket satın almaları, birleşmeler, stratejik ortaklıklar, özel sermaye fonu gibi finansal işlemlerde 1998'den bu yana yaptıkları işlem hacminde bir numaraya oturmuş durumda. Ünlü, "Şirket satın almaları tarafından 4 milyar dolar yabancı sermaye geldi.
Bunun 1.5 milyar dolarını biz gerçekleştirdik" diyor.
Ünlü'ya göre altyapı ve yatırımda Çinli şirketlerden sermaye gelmeye başladı. Çinliler Türkiye'yi Avrupa'ya açılan kapı olarak görüyor. Japonlar tüketici perakende alanında daha kuvvetliler. Türkiye'de kendilerini rahat hissediyorlar. Ünlü banka kurduklarını, sigorta işine başladıklarını ve hatta bir de turşucu (Kemal Kükrer) satın aldıklarını hatırlatıyor.
Türkiye'de kurumsaldan kazandıkları tecrübeyi perakendeye aktarmak üzere yeniden yapılandıklarını ve aracılık ve finansal danışmanlık konusunda hizmet vermek için 20 kişi olan ekibi 40'a çıkardıklarını anlatan Mahmut Ünlü, bakalım yılların yatırım bankacılığı tecrübesini de bölge ülkelerde kullanarak Türkiye'de yakaladığı büyümeyi oralarda da yakalayacak mı?