Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türk şirketleri sınıfı geçemedi!

Dünyanın en büyük yönetim danışmanlık şirketlerinden biri olan Spencer Stuart, 17 ülkede yaptığı Yönetim Kurulu Endeksi'ni Türkiye'de de yaptı. Sonuçlar gerçekten çarpıcı.
Önceki sabah Türkiye'ye gelip 150 CEO ile buluşan şirketin CEO'su Kevin Connelly, Yönetim Kurulu Başkanı Edward Speed ve Türkiye Ülke Müdürü Kaan Okurer ile bir araya gelip Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yönetim kurullarını dünya ile kıyasladık.
Türkiye'nin en seçkin kuruluşlarından oluşan BİST 30'un sermayedar yapısını ve yönetim kurulu kompozisyonlarını inceleyen Spencer Stuart'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki şirketlerin yönetim kurulları bir yıl içinde tam 17 kez toplanıyor. Kuşkusuz bu toplantıların içinde telekonferanslar da var ancak Türk şirketlerini yönetenler 17 kez toplanırken yılda, ABD'li şirketler yılda en fazla 8 kez toplanıyor.
Bizden daha fazla toplananlar yılda 22 kez ile Ruslar. Ama gelişmiş diğer ülkeler örneğin, Almanya 6, İngiltere 7.6, İsviçre 8.3 kez toplanıyor. Bize benzeyen İtalya ve İspanya ise yılda 10 kez toplanıyor. Ne yazık ki buradan çıkan sonuç şu: Türkiye'deki yönetim kurulları icra kurulu gibi çalışıyor. Çalışmada bu durumun Türkiye'deki yönetim kurullarının günlük işleyişle de ilgilenmeyi bir misyon edindiğini belirtilmiş.
Kadın konusunda da Türkiye ne yazık ki sınıfta kalıyor. Sonuçlara göre Türkiye'yi sadece Rusya ile kıyaslayabiliyoruz. Türkiye'de yönetim kurullarındaki kadın oranı yüzde 8.7 iken, Rusya'da 8 ama mesela Norveç'te yüzde 39, Fransa'da yüzde 31, İngiltere'de yüzde yüzde 20. Spencer Stuart Başkanı Speed, Norveç gibi ülkelerde böylesine kadınların yönetim kurulu üyeliğinin böylesine yüksek oranlara gelmesinin en önemli sebebinin koyulan kotalar olduğunu söylüyor. Açıkçası Türkiye'nin de bir an önce böyle bir kota koyması şart görünüyor. Çünkü indekse giren şirketlerin yönetim kuruluna girmeyi başaran kadınların yüzde 50'den fazlası da zaten şirketin hissedarı.
Son olarak bir de bağımsız yönetim kurulu üyeliği konusu var.
Önemli bir konu çünkü şirkete dışarıdan bir göz taşıyor bağımsız yönetim kurulu üyeliği ve bu üyeler yatırımlara, organizasyona daha tarafsız bakıyor. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 34'ünde bağımsız yönetim kurulu üyesi var. Oysa ABD'de şirketlerin yüzde 84'ünde, İngiltere'de yüzde 60'ında, Almanya'da yüzde 43'ünde, Fransa'da yüzde 62'sinde ve İtalya'da ise yüzde 50'sinde bağımsız yönetim kurulu üyesi var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA