O kendisine 'seri girişimci' diyor. Son derece iyi eğitimli. Cornell ve Yale gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde okumuş. İlk girişimi olan ve şu an dünyanın en büyük 3'üncü sosyal oyun sitesi konumuna gelen Peak Games'i kurduğunda sadece 26 yaşındaydı. Şu anda 31'inde ve Türkiye'nin ilk 3D animasyon filmi olan Evliya Çelebi'yle gözünü bu kez Hollywood'a dikti.
Hakan Baş'tan söz ediyorum. Onu ilk tanıdığımda kürsüde Ali Koç'un yanında oturuyor ve girişimcilik hikâyesini anlatıyordu. Geçen yıl girişimcilerin en büyük destekçisi Endeavor'un konuşmacısıydı. Hakan Baş, Peak Games'in hemen ardından internette en çok büyüyen alışveriş sitelerinden Lidyana.com'un kuruluşuna öncülük etmişti. Tabii böylesine seri ve hızlı bir girişimci olunca da başarı Baş'ın peşini bırakmamıştı.
Mesela Peak Games'in bugün 15 milyon tekil kullancısı ve 3 önemli yabancı yatırımcının ortaklığı var. Piyasa değerinin 100 milyon doların çok üzerinde olduğu konuşuluyor. Bugün yaklaşık 50 milyon dolarlık bir şirket haline gelen Lidyana.com da ise çok zaman geçmeden yabancı yatırımcıların gözdesi olmayı başardı. Hakan Baş, Krombera ile dijital ajans, Anibera ile animasyon, Probera ile prodüksiyon ve Berabere ile de PR alanlarında yatırımcılığa girişti.
Önceki akşam İstanbul'da galası yapılan Evliya Çelebi, bir türlü bitmeyen gündem maddeleri arasında istediği yeri alamasa da Türkiye'nin gençlerinin nasıl da umut vaat ettiğini gösteren güzel bir örnekti aslında.
2011'de Alper Afşin Özdemir ile Krombera dijital ajansını hayata geçiren Hakan Baş birçok girişimcilik ödülünü Türkiye'ye getirmeyi başardı ama sanıyorum bugünlerde başını en çok Evliya Çelebi filmi döndürüyor.
Hedefi büyük. Türkiye'nin 2023'te Oscar adayı olacak bir animasyon filmini yapacağına çok emin. Evliya Çelebi bu yolda atılan küçük ama önemli bir adım. Ortağı Alper Özdemir'in babası Cengiz Özdemir'in 2010'da UNESCO'nun kültürler arası köprü kuran 50 kişi arasında Evliya Çelebi'yi göstermesini fırsat bilerek bir film için bundan daha güzel bir konu olmayacağını anlatması, Evliya Çelebi 3D animasyon filmine giden yolun da fitilini ateşlemiş.
Filmin arkasında müthiş bir çaba var. Avatar ve Titanic filmlerinin görsel efekt kadrosundan Hakan Zelzele'nin de çalıştığı filmde Haluk Bilginer, Ahmet Kural, Murat Cemcir, Nurseli İdiz, Engin Alkan ve Sevinç Erbulak gibi oyuncu ve seslendirme konusunda başarılı isimlerin yer aldığı Evliya Çelebi için 500 kişi çalışmış ve film 3.5 milyon dolara mal olmuş. Hakan Baş, karakterlerin İstanbul'da üretildiğini ve animasyonların da hem Endonezya ve Meksika'da hem de Türkiye'de yapıldığını söylüyor. Doğrusu Hakan Baş'ı dinlerken 'bu daha başlangıç' diye düşünüyorum. Karşımda dünyadaki gelişmelere son derece 'açık' yeni girişimlerin peşine çoktan düşmüş genç bir adam var ve işte Türkiye'nin önünü bu genç insanlar açacak. Bence ne yapıp edip Pixar Stüdyoları'nda yapılan animasyonlardan hiçbir geri tarafı olmayan ama son derece güzel bir öyküsü olan Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu'nu çocuklarınızla birlikte izlemeye gidin.
İlgilenenler için bir dipnot: Filmin konusu: Ölümsüzlük Suyu'nun, Ab-ı Hayat'ın peşinde olan Evliya Çelebi 17. yüzyılda Nil Nehri kıyısında aradığını bulur, ancak Evliya Çelebi'nin bu mutluluğu fazla uzun sürmez. Nil Nehri'nde başlayan macera günümüz İstanbul'unda devam eder. Filmde günümüz İstanbul'unun en çok dikkat çeken kareleri ise birebir modellenmiş olan Galata Kulesi, Sultan Ahmet, Eminönü, Karaköy, İstanbul Boğazı ve Ortaköy Camii'dir.