Türk müteahhitlerine kapısını sonuna kadar açan Türkmenistan'da Çalık Holding şirketlerinden GAP İnşaat'ın ihalesini aldığı ülkenin en büyük gübre fabrikasının temel atma töreni için Türkmenbaşı şehrine gidince kendimizi Türkiye'de hissetmemize sebep olan bir otelde kaldık. Yelken Oteli'ni yapan da yine bir Türk şirketi olan Polimeks. Üç kurucusundan biri olan Erol Tabanca ile bundan tam 10 yıl önce Ahmet Çalık'ın anahtar teslim yapımını üstlendiği Aşkabat yakınlarındaki bir çimento fabrikasının açılış töreninde tanımıştım. O günlerde Polimeks henüz anıt projeleri gibi küçük işler alan ama sağlam adımlarla ilerleyen bir müteahhitlik şirketiydi. Sonra Tabanca ve iki ortağı aldı başını yürüdü. Öyle ki bugün artık Türkmenistan'da nereye baksan ya Çalık'a ait ya da Polimeks'e ait binalar, hastaneler, yollar, fabrikalar, oteller görüyorsunuz. Erol Tabanca, Türkmenistan Devleti'nin Hazar kıyılarını turizme açma projesini bana bundan 5 yıl kadar önce anlatmıştı. O günlerde uçsuz bucaksız çölün ortasında yer alan Türkmenbaşı kentinde ve Hazar kıyılarında yaprak kımıldamıyor, kimsenin de aklının ucundan buralarda yelken dahi yapılabileceği geçmiyordu. Bir anlamda sosyal sorumluluk projesi olarak Polimeks, bölgede 90 milyon dolarlık bir turizm projesine girişti ve içinde yat kulübü, otel ve restoranlar olan büyük bir tesise imza attı. Son derece özenilmiş odaları, sahili, restoranları ve kullanılan ürünlerin çoğunun Türkiye'nin markalarından oluşması nedeniyle kendinizi Türkiye'de hissetmenizi sağlayan otel Ağustos ayında tam kapasite çalışıyor. Bir yıl önce açıldığında Türkmenlerin pek de ilgi göstermediği ancak giderek alıştığı ve bu yıl ağustosta tam doluluk yaşadıklarını Erol Tabanca'dan öğreniyorum. Ne yazık ki Tabanca, sezonun çok kısa olduğunu, Ağustos dışında tatil yapma alışkanlığının henüz yerleşmemesi nedeniyle otelden istedikleri performansı alamadıklarnı söylüyor. Ancak gördüğüm kadarıyla bu durum bir kaç yıla kalmaz değişebilir. Türkmenler yat kiralamaya da, otelde kalıp Hazar'ın keyfini çıkarmaya çoktan alışmışlar.
Bölgede şimdiden 8 bin 500 kişilik yatak kapasitesi oluşmuş durumda. Özetle Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un turizm bölgesi oluşturma çabalarını Türk girişimcilerin ayakları yere basan projelerle yerini getirdiğini Hazar kıyısında gördük.
Erol Tabanca'ın Polimeks'i, en son Aşkabat Uluslararası Havalanı'nın inşaat ihalesini kazanmıştı. Denen o ki Türk müteahhitlik firmalarının tek kalemde aldığı en büyük iş. Proje değeri 2.5 milyar dolar. Havalimanı inşaatının 2016 yılında tamamlanması ve 14 milyon yolcuyu ağırlaması bekleniyor.