Global Liman İşletmeleri, Türkiye'deki limanlarının yanı sıra Lizbon'un akabinde 2 milyon yolcusu olan Barselona Limanı'nı da bünyesine katarak dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi konumuna gelince, kruvaziyer sektörüne projektör tutma şansı yakaladık.
Dünyada 2013 itibarıyla tam 20 milyon insan her türlü lüksü içinde barındıran dev yolcu gemileriyle tatil yapmayı tercih etmiş. Önceleri sadece zenginlerin rağbet gösterdiği bu tür tatiller fiyatların gerilemesiyle orta sınıfa da çekici hale gelmeye başlamış. Öyle ki artık kruvaziyer gemilerindeki doluluk oranının yüzde 100'lere geldiği belirtiliyor.
Ez cümle Global Yatırım Holding'in patronu Mehmet Kutman, finans sektöründe hatırı sayılır bir büyüklüğe gelmişken bir gün direksiyonu boşuna liman işletmeciliğine kırmamış yani.
Türkiye'de henüz bu gemilerle tatil yapanların sayısının 50 ila 60 binlerde olduğu söyleniyor. Kruvaziyer sektörüyle Kuşadası'na gelen dev yolcu gemileri sayesinde tanışmıştık. Global Liman İşletmeleri CEO'su Saygın Narin İstanbul, İzmir, Bodrum, Antalya ve Trabzon'un iyi destinasyonlar olduğunu ama hazinelerinin İstanbul olduğunu söylüyor.
Şimdilerde bu seyahatleri tercih edenler, bir şehre geldiklerinde birkaç gün kalıp sonra yollarına devam etmeyi tercih ediyor. Narin'e göre turistlerin o şehre çok iyi gelir bırakyor. Ne de olsa bir kruvaziyer yolcusu günde ortalama 100 euro harcıyor. Türkiye'ye bu dev yolcu gemileriyle yılda 2 milyon yolcu geliyor. Ancak görünen o ki Türkiye henüz potansiyelini kullanamıyor.
Benim başımı döndüren şu rakamlar ne demek istediğimi daha iyi anlatıyor aslında. Şu anda dünyada 127 kruvaziyer şirketi ve 372 gemi var. 2016'da 22 gemi daha katılacak sektöre. 'Aşk Gemisi'yle hayatımıza giren yolcu gemileri o zamanlar gözümüze pek bir büyük gelmişti ama sadece 500 yolcu taşıyabiliyormuş. Oysa şimdi durum çok farklı. Şu anda 6 bin 500 yolcusu, en az 2 bin 500 mürettebatı olan lüks yolcu gemileri var. Her bir gemi yaklaşık 1.4 milyar dolara mal oluyor. Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden biri meşhur Titanic'in sahibi Carnival, diğeri de Royal Caribbean Cruise ve bu iki şirket pazarın yüzde 72'sini kontrol ediyor.
En büyük iki yolcu gemisi ise Oasis of the Seas ve Allure of the Seas. Her birinin 6 bin 296 yolcu kapasitesi ve 65 ülkeden 2 bin 164 mürettebatı var. İçinde alışveriş merkezleri, 21 yüzme havuzu, 37 bar ve 20 restoranıyla koca bir şehir gibiler. Bu gemilerde 24 saatte 2 bin 350 ton temiz su tükeliyor ve gemilerde 12 bin 750 bitki ve 56 ağaç bulunuyor.
Gelelim fiyatlara. Saygın Narin, 7 gecelik 350 euroya kadar inen fiyatlardan söz ediyor ancak ortalama 7 günlük güzel bir tatilin maliyeti kişi başı bin 500 euro'larda.
Türkiye'nin sıcak siyasi gündemi yüzünden ekonomi dünyasındaki gelişmeler biraz geri plana düştü. Ancak gördüğüm, iş dünyası hiç bir fırsatı kaçırmadan ciddi açılımlar yapıyor. Bakalım önümüzdeki günlerde kruvaziyer sektöründe hangi önemli yatırımlarda Türkiye'nin adı geçecek...