Çalık Enerji'nin Kerbela'da yaptığı elektrik santralı projesinin New York'ta bağımsızlığı ve prestijiyle ses getiren Engineering News Records Dergisi tarafından 'En İyi Global Proje' seçildiği gün Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç'ten Özbekistan'la ilgili de ilginç bir anekdot dinledik.
Özbekistan'da elektrik santralı projesine başladığında yönetim kademesi ve mühendisleri Türkiye'den götürmüş ancak mutfak, temizlik vs gibi pek çok yan işte Özbekler'le çalışmış. Şantiyenin temizliği ise Özbek teyzelere verilmiş. Ancak bir gün sorumlu müdür temizlik konusunda Özbek teyzeleri sert ifadelerle uyarınca teyzeler bozulmuş. Çalık yönetimi durumdan haberdar olunca da o Türk yöneticiyi o görevden almış. İşte bu olaydan çok zaman geçmeden bölgenin valisi, belediye yetkilileri ardı ardına Çalık'ın yöneticilerini aramaya başlamış ve "Siz ne zamandır buradasınız. Bir ihtiyacınız var mı? Bir çayımızı içmeye gelin. Biz de gelelim" demeye başlamışlar. İlk görüşmede de bu sıcak ilginin nedeni belli olmuş. Vali Saim Dinç'e, "E siz bizim teyzelere iyi davranmışsınız. Onları mutlu etmişsiniz. Bizim çok hoşumuza gitti" diyerek ilişkilerin iyiye gitmesinin nedenini anlatmış. Saim Dinç, zor bölgelerde iş yaparken o bölge insanını anlamanın önemine dikkat çekerken, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da, açılışa bölge yöneticilerinin dahi güvenlik nedeniyle gelemediği Musul, Kerbela gibi bölgelerde güvenlik sorununa rağmen iş yapabilmelerinin bölge halkıyla kurmuş oldukları iyi ilişkilerin etkisi olduğunu söylüyor.
Çalık, bir işadamı olarak amacını da İstanbul'a 5 saat uçuş mesafesini iş alanı olarak görmek olarak açıklıyor ve "Yerel globaliz. Bulunduğumuz sektörlerde dünyada ilk 10'un içinde olmak istiyoruz" diyor.
Gelelim New York'ta Kerbela projesiyle alınan ikinci ödülün öyküsüne... Çalık Enerji Genel Müdürü Saim Dinç, müteahhitlik ve mühendislik alanında dünyanın en saygın kurumlarından biri kabul edilen derginin verdiği ödülün önemine değinirken şu önemli hatırlatmayı yaptı. "Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor's'un da grup şirketleri içinde yer adığı McGraw-Hill Grubu bünyesinde bulunan ENR'nin dünyanın en büyük taahhüt ve mühendislik şirketi sıralamasında 15 yıldır birinci sırada olan ABD şirketi Bechtel'i geride bırakıp ödüle ulaşmamız memnuniyet verici."
Irak'ın en büyük iki altyapı projesini alan Çalık Enerji, 1250 megawatt gücündeki Kerbela Projesi'nin Kerbela, Babil, Necef ve Kazimiye bölgelerinde toplam 5 milyon kişiye 24 saat kesintisiz elektrik veriyor. Öğreniyoruz bu projeler öncesi bölgede günde sadece 6 saat elektrik veriliyormuş. Saim Dinç, Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi listesinde 2011'de 129'unculuktan 2012'de 111'inciliğe, fosil yakıtlı elektrik santralı sektöründe ise dünyanın en büyük 9'uncu şirketi oldu. Bu segmentte Çalık'ın önünde 5 Çinli ve 3 de Koreli şirket var.
Musul, Kerbela, Irak gibi güvenliğin son derece zor ve sahaya giderken zırhlı yelekler ve araçlarla seyahatin şart olduğu bölgeler başta olmak üzere Orta Asya ve Ortadoğu'da Çalık Enerji 3 milyar dolarlık santral, 1 milyar dolarlık da dağıtım işi yapıyor. Zor şartlar altında bitirilen bu projeler de öyle görünüyor ki uluslararası şirketlerin gözünden kaçmıyor.