Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Yarısı işsiz 90 bin gencin hayatını değiştirecek proje!

Önceki akşam bir grup ekonomi yazarı ve yöneticisi Microsoft Genel Müdürü Tamer Özmen'den 2012'nin değerlendirmesini dinledik.
Evet, Microsoft Türkiye çok başarılı bir yılı daha geride bırakmıştı. Evet, ikinci kez 112 ülke şirketi arasında Microsoft Türkiye 'Yılın Ülkesi' ödülününün sahibi olmuş ve hatta Microsoft CEO'su Steve Ballmer, ödülü almak için kendisine yaklaşan Tamer Özmen'e 'Yine mi sen' diyerek Türkiye'nin başarısından memnuniyetini dile getirmiş.
Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi Türkiye'de Microsoft'un da hatırı sayılır bir büyümeye sahip olması normal galiba. 3 yıl önce genel müdür koltuğuna otu- ran Tamer Özmen, şirketin 2010'dan 2011'e yüzde 27, 2011'den 2012'ye yüzde 17'lik bir büyüme kaydettiğini ve bu yıl da en az yüzde 24 büyüyeceklerini söylüyor.
Ne de olsa bugün Microsoft, Türkiye'de küçüklü büyüklü yaklaşık 3.5 milyon şirkete iş yapıyor. Başta Türk Telekom olmak üzere aralarında İş Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası'nın da bulunduğu pek çok bankaya özel projeler geliştiriyor ve iş hacmi her geçen gün artıyor.
Belki son yıllardaki büyümede, Tamer Özmen'in 'Microsoft cam ofisini bırakıp, Anadolu'ya çıkmalıyız' felsefesiyle her ay toplantılarını Anadolu'nun bir ilinde yapmasının da büyük etkisi olmuş olabilir.
Evet tüm bunlar Microsoft Türkiye'nin kendi adına başarılı bir yılı geride bıraktığının hikâyesi. Ancak açıkçası beni tüm bunlardan çok, Tamer Özmen'in gayretiyle hayata geçirilen ve birçok gencin hayatını değiştiren Açık Akademi etkiledi.
Aranızda hiç Açık Akademi'yi duyanınız var mı bilmiyorum ama gençler sanırım neden söz ettiğimi biliyor. Çünkü bugün Açık Akademi'nin tam 90 binden fazla kayıtlı öğrencisi varmış ve toplamda 165 bin saat eğitim alan bu grubun içinden 1970 kişi mezun olmayı başarmış. Burada beni tek üzen 90 bin kişiden sadece yüzde 14'ünün kadın olması tabii. Microsoft'un kadınları motive etmek için projede bir değişiklik yapmasını da umut ediyorum. Akademinin öğrencilerinin yüzde 70'i üniversite mezunu ancak yüzde 53'ünün hali hazırda işsiz olması hem ürkütücü hem de Microsoft'un projesi sayesinde bir iş sahibi olabilecekleri için artık sevindirici.
Peki ne yapıyorlar diye merak ediyorsanız onu da kısaca anlatayım. Microsoft'un geliştirdiği bir platform üzerinden uygulama geliştirmek için eğitim alıyorlar. Şimdiye kadar 440 tane uygulama beğenilmiş ve içlerinden 284 tanesi Microsoft tarafından sanal markette sunulmuş. Eminim akıllı cihazlar için geliştirilen 'Angry Birds' uygulamasının bugün sahiplerine nasıl da milyar dolarlar kazandırdığını duymuşsunuzdur. Yani geliştirdiğiniz bir uygulamanın kaç milyon kez indirilebileceğini siz bile tahmin edemeyebilirsiniz. Akademi'nin kahramanlarından biri sadece 14 yaşında. İsmi Tugay Tuna.
Unutmayın ki uygulama olarak bildiğimiz bu küçük yazılımların tüm dünyada 65 milyar dolarlık bir pazarı oluştu ki yakında bu rakamın kat be kat artacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl indirilen uygulama adedi 185 milyarı bulmuş.
Özetle demek istiyorum ki AK Parti Hükümeti, üniversite mezunu genç işsizler için bir yol haritası yapacaksa, ilk bakmasında fayda olan yer bilişim sektörü. Kapsamlı bir yol haritası için sektörün önde gelenlerinin gönüllü olarak bu işe soyunacağına eminim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA