Çok net bir şekilde ortada ki dünya ülkeleri yaşanan bu derin ekonomik krizi ancak ve ancak girişimcileri desteklediği takdirde aşabilecek.
Başta ABD'de olmak üzere krizden beli bükülen Avrupa ülkelerinde de en büyük sorun işsizlik ve de ne yazık ki işsizlik oranları alarm veriyor.
O nedenle önceki akşam Türkiye'nin en başarılı bankacılarından biri olan Hüsnü Özyeğin'i ve Özyeğin Üniversitesi ile olası bir işbirliği için Türkiye'ye davet ettiği Kauffman Vakfı'nın CEO'sunu can kulağı ile dinledim.
Özyeğin dar kapsamlı bir akşam yemeği düzenledi ve bizlere girişimciliğe neden çok önem verdiklerini anlattı. Özyeğin, ABD'deki alarm veren işsizliğe dikkat çekti. Bir lider sorunu yaşayan AB ülkelerinin ise yaşadığı ekonomik durgunluğun çok uzun yıllar devam edeceğini ve dünya ekonomisinin krizi aşmak için daha fazla girişimciye ihtiyacı olduğunu vurgulayıp durdu.
2 milyar dolar değerindeki varlığıyla dünyanın en büyük vakıfları arasında gösterilen ve özellikle girişimciliği ilerletmek ve gençler ve çocuklarını eğitimini geliştirmek için üniversitelerin yaptığı projeleri destekleyen Kauffman Vakfı'nın CEO'su Carl Schramm'ın Türkiye ziyareti işte bu yüzden önemli.
Düşünün ki Türkiye'de her yıl net 750 bin net istihdam şart ancak Türkiey'de olgun girişimcilerin çalışan nüfusa oranının yüzde 3.7'ler gibi çok düşük bir Seviyede.
CEO Schramm'ın yeni istihdamın örneğin ABD'de sadece yeni firmalar tarafından yaratıldığına dikkat çekmesi de önemli.
Özyeğin Üniversitesi'nde Girişimcilik Fabrikası açılmış ve şu anda 11 tane yeni iş fikrinin hayata geçirilmesi için çalışmalar başlamış. Üstelik üniversitenin rektörü Erhan Erkut, bu fabrikanın başına bir akademisyon değil, bizzat sahadan yani biri iki başarısızlıktan sonra kurduğu şirketi müthiş başarılar elde eden girişimci İhsan Elgin var.
Bakalım Kauffman Vakfı ile nasıl bir işbirliğinin tohumları atılacak ve Türkiye en çok ihtiyaç duyduğu girişimcilik konusunda nasıl bir yardım alacak?