Önümüzdeki hafta İstanbul'da iş dünyası için önemli bir konferans yapılacak. Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği Kurucu Başkanı ve TÜSİAD'ın Kurumsal Yönetim Komitesi eski Başkanı Haluk Alacaklıoğlu, bu yıl Uluslar arası Aile Şirketleri Zirvesi'nin 6'ıncısını düzenliyor. Bu zirveye sadece aile şirketi mensupları katılabiliyor, profesyonel yöneticiler izleyemiyor.
İşte bu zirvenin önemli bir konuşmacısı var. Finansal Açıdan Fit Çocuklar Yetiştirmek (Raising Financially Fit Kids) isimli ABD'de en çok satan kitaplar listesinde yer alan kitabın yazarı ve dünyanın önde gelen şirketlerinin sahiplerine yaptığı danışmanlıkla dikkat çeken bir isim olan Joline Godfrey.
Öğrendim ki Godfrey ilk kez geleceği İstanbul'da vereceği konferansta aile şirketlerinin yeni kuşağının para yiyen değil para basan çocuklar olması için yapılması gerekenleri bir liste halinde sunacakmış.
Aile şirketlerini yakından takip eden bir gazeteci olarak eski kuşak ile yeni kuşak arasındaki farkı daha net gördüğümü söyleyebilirim.
Kimi aile şirketi yeni kuşaklara geçtikten sonra daha büyük başarılara imza atmaya başladı. Kim olduklarını ekonomi sayfalarını takip edenler de az çok tahmin edebilir. Ama bir çoğunun kötü günler geçirdiğini ve adeta savrulduğunu da biliyoruz. O nedenle yeni kuşağın geçtiği eğitimlerin ve öğretilerin ne derece önemli olduğunun farkındayım.
Dün Joline Godfrey'in söylemlerine ve aile şirketine nasıl katkıda bulunduğuna bir baktım. Godfrey, gelecek kuşak çocukları finansal zeka ve sorumlulukla başarılı bir şekilde yetiştirme konusunda bir otorite olarak kabul ediliyor. Çalıştığı ailelerin genelde çok zengin, köklü aile şirketi olduğu belirtiliyor.
Godfrey, Türkiye'deki aile şirketlerinin yeni nesline şirketlerin yoluna başarılı bir şekilde devam edebilmesi ve yeni kuşağın da işinde daha mutlu olabilmesinin tiyolarını verecek. Bakalım aile şirketleri mensupları Godfrey'in anlattıklarını tatbik edilebilir bulacak mı?
Finans zekâ testi!
Godfrey'in çocuklar için hazırladığı bir de test var. Çocukların finans zekâlarını ölçen Godfrey'e göre, çocuklara 5-8 yaşından başlayarak bu tarz bir eğitim verilebilir.
18 yaşına varmadan bir çocuğun para hakkında edinmesi gereken yetilerin listesini merak ediyor musunuz?
Godfrey 10 maddelik bir liste hazırlamış. Siz de çocuğunuzun ileride kendi kurduğunuz şirketi başarıyla yönetmesini ya da istediği bir mesleği başarıyla sürdürmesini istiyorsanız. Aşağıdaki maddelere bir göz atın ve çocuğunuza bu tarz bir eğitim vermek için girişimlerde bulunun derim:
1- Nasıl para biriktirilir
2- Para nasıl takip edilir
3- Hak ettiğin ücreti nasıl alabilirsin
4- Para nasıl akıllıca harcanır
5- Paradan nasıl söz edilmeli
6- Belli bir bütçeyle nasıl yaşanır
7- Nasıl yatırım yapılır
8- Girişimci ruh için nasıl alıştırma yapılır? (Her çocuğun kendi işini kurması anlamına gelmiyor tabii. Godfrey'e göre girişimcilik yetenekleri: Kendine disiplin sistemini kabul ettirme, finansal güvenceni yaratmak, kar amaçlı olmasa da büyük ölçekli bir şirkette veya kendi şirketinde çalışmak.
9- Krediyle nasıl başa çıkılır
10- Dünya, nasıl değiştirilebilinir. Burada hayırseverliğe ve aynı zamanda kendine güvenen bağımsız ve güçlü bir birey olmaya gönderme var.