Bir araştırma yapılmış ve insanlara, 'Günde kaç bardak su içiyorsun' diye sorulmuş. Genelde verilen cevap 2 litre olmuş. Ama soru farklı bir şekilde sorulduğunda örneğin, 'dün kaç bardak su içtin' şeklinde sorulduğunda görülmüş ki, aslında insanlar söyledikleri miktarın ancak yarısını içiyor.
Yarın Dünya Su Günü . Küçük bir sohbet toplantısında buluştuğumuz Beslenme Danışmanı Dr. Yasemin Bradley ve Hayat Su Genel Müdür Yardımcısı Ender Buruk'tan 'su'yla ilgili çok faydalı bilgiler öğrendik. Daha doğrusu bilgilerimizi tazeledik. Ne de olsa, çoğumuz günde yaklaşık 10 bardak su içmemiz gerektiğinin, suyun içerdiği kalsiyum ve magnezyum ile vücut için çok faydalı olduğunun bilincindeyiz ama yeteri kadar su içmiyoruz, değil mi?
Bradley, erişkin bir insanın vücudunun yüzde 50 ile yüzde 70'inin sudan oluştuğunu hatırlatıyor bize ve 'Düzenli olarak vücudun ihtiyacı olan suyu yerine koymadıkça sağlıklı olmak mümkün değil' diyor.
Dünya Su Günü'nü bahane edip, bugün siz okurlarla suyla ilgili bir iki önemli konuyu paylaşmak istiyorum.
Su içmek vücudun daha iyi çalışmasını sağlıyor. Beynimizin yüzde 70-75'i sudan oluşuyor. Yani hızlı düşünebilmek için suya ihtiyacımız var . Kaslarımızın da yüzde 70'i sudan oluşuyor. Vücudumuzdaki su azaldığında kaslarımız da çabuk yoruluyor. Su içmek fazla yemek isteğini de frenliyor. Fazla yağın eritilmesine de destek sağlıyor. O nedenle su içmek için susamayı beklemeyin.
Ender Buruk bir başka araştırmadan daha söz etti. Vücuttaki su miktarı yüzde 2 azaldığında, performans yüzde 70 azalıyormuş! Lütfen bu yazıyı okuduktan hemen sonra iki bardak su için derim ben!