* Özellikle hangi bölgeler ciddi satın almalara devam eder sizce? Ortadoğu'da özellikle ciddi bir sermaye birikimi var. Arap sermayesi güçlü durumda. Aslında, ABD ve Avrupa'da olan hadiseler Türkiye'ye pozitif bir şekilde yansıyabilir diye düşünüyoruz. Neden derseniz, yatırımcı olarak, her zaman Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan pazarlardaki şirketler risktir. Fakat öyle bir duruma gelindi ki, Avrupa'da da şu son yaşanan finansal krizden sonra risk yükselmiş durumda. İnsanlar şöyle düşünmeye başladı; ABD'de de Avrupa'da da risk arttı. Ben paramı buralarda yatırarak da risk alıyorum, üstelik getiri daha da düşük. Düşünün Türkiye'de ekonomi yüzde 6-7 büyüyor. Avrupa'da ekonomiler yüzde 1 ile 2 arasında büyüyor. Ve bu yüzden yatırımcılar "Ben nasılsa risk alıyorum, biraz daha aldığım riski büyütüp, getirisi daha büyük Türkiye ve Rusya gibi ülkelerde yatırım yapayım" eğilimindeler. Aynı zamanda ilginç ama şu anda bizim bankacılık sektörü, Avrupa'dan baktığınız zaman daha güçlü durumda. Çünkü bizim bankalar Avrupa ve ABD'deki bankaların yaşadıklarını yaşamadı.
* Anlattıklarınızı dinleyince, yabancı yatırımcıların gözünde bütün kaygılardan uzak bir Türkiye var galiba diye düşünüyorum...
Oturduğum koltuktan stratejik yatırımcının Türkiye'ye olan ilgisini çok iyi ölçebiliyorum. Özel sermaye fonları da aynı şekilde. İnanın telefonlarımız susmuyor. Ciddi bir şekilde her sektöre ilgi var. Sigorta şirketlerine, çimentoya, gıdaya kısacası her sektöre ilgi var. Ne kimse, "Türkiye'de siyasi ortamdan rahatsızız" ne de "Makro ekonomide bazı dengelerden rahatsızız" diyor. Herkes şu anda halen daha Türkiye'den ne alabileceğini soruyor.