Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Elmacık kemiği implantlarıyla yeniden gülümseyin

Zigoma yani elmacık kemiği implantı diğer implantlardan avantajlıdır. Çünkü elmacık kemiği, implantların tutunması açısından mükemmel bir bölgedir

Diş implantları, doğal gülüşünüzü geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Gülüşünüz, en değerli varlığınızdır. Dostça bir gülümseme, bunu görenlere sıcaklık ve açıklık iletirken, güzel bir gülümseme güven gençlik ve canlılık sunar.
Eğer dişlerinizi kaybettiyseniz veya değiştirilen dişinizden rahatsızlık duyuyorsanız, gülüşünüzden olmanız gerektiği kadar memnun değilsinizdir.
Eğer eksik dişleriniz veya rahatsızlık veren kısmi ya da tam bir takma diş sebebiyle gülümseyemiyorsanız, diş implantları sayesinde gülüşünüzü size geri verebilecek bir tedavi olduğunu bilmek sizi mutlu edecektir.
Diş implantları, yeni dişler için bir temel sağlayarak, eksik diş için kök protezleri görevini görmektedir.

NEDEN DİŞ İMPLANTLARI?
Diş implantları, diğer tedavi seçeneklerine kıyasla size daha önemli avantajlar sunmaktadır:
Geliştirilmiş hayat kalitesi
Geniş bir yiyecek yelpazesinden yeniden zevk alabilme yeteneği
Karmaşık diş yapıştırıcılarına gerek yoktur
İmplantların bakımı, doğal dişlerinkiyle aynıdır
Zenginleştirilmiş görüntü
Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur, bu sayede doğal hatları korur
Daha iyi bir sağlık
Çiğnemeyi geliştirir ve bu sayede sindirime yardımcı olur
Daha fazla özgüven
Desteklenmemiş protezlerle geçirilen rahatsız anlardan kurtulun

İMPLANTIN AVANTAJLARI
Kemik kaybı olmaz, güzel bir görünüm yaratır
Bakımı çok kolay-tıpkı doğal dişleriniz gibi
Bitişik sağlıklı dişlere herhangi bir zarar gelmez
Uzun soluklu bir çözüm
Geniş bir yiyecek yelpazesini tüketme kabiliyetini artırır
Potansiyel maliyet tasarrufları
Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz; tek bir eksik dişin yerine tek bir implant ve implant kuronu geçer.
Bütün dişlerinizi kaybettiyseniz; tüm eksik dişleri sabit bir protez ile değiştirmek için birkaç diş implantı yerleştirilir ve yeni dişleriniz güvenli bir şekilde eklenir.
Birden fazla eksik dişin yerine birden fazla implant ve implant kuronları veya köprüleri geçer
Tüm eksik dişleri çıkarılabilir bir protez ile değiştirmek için, iki diş implantı yerleştirilir ve protezinizi sağlamlaştırmak için locator eklemeleri kullanılır

DİĞER TEDAVİLERİN DEZAVANTAJLARI
Devam eden kemik kaybı
Karmaşık yapıştırıcılara duyulan potansiyel ihtiyaç
Sınırlı estetik görünüm ve sınırlı rahatlık
Kısa ya da orta vadeli bir çözüm olması
Yemek seçeneklerinin sınırlanması
Tekerrür eden maliyetler
Aşırı derece erimiş üst çene kemiği olan hastalarda protez diş yapılması ve implant yerleştirilmesi hem cerrahlar, hem de protez uzmanları için zorluklar sunmaktadır. Üst çene kemiği erimiş hastalarda eğer yalnızca geleneksel implantlar kullanılacaksa, implant uygulanacak bölgeye implant yerleştirmeden önce çoğu zaman kemik grefti uygulaması gerekebilmektedir. Bu prosedür, genellikle sinus tabanının yükseltilmesini ve kemik greftlerinin uygulanmasını içerir. Bu uygulamalarda, tedavinin zahmetli ve zor olması, uzun süren tedavi süresi, masraflar ve potansiyel komplikasyonlar önemli hususlardır. Bunlar da hastaların tedaviden uzaklaşmalarına sebep olan önemli faktörlerdir.

ELMACIK KEMİĞİ İMPLANTI
Zigoma (elmacık kemiği) implantları ile sıklıkla kemik greftleme yöntemlerinden kaçınılır ve hastalar tedavi süresince geçici bir protez kullanmaya devam edebilmektedirler. Zigomatik implantlar uygun kullanıldığı zaman erimiş üst çene kemiğine sahip pek çok hasta için alternatif bir tedavi seçeneği sağlamaktadır.
Üst çene kemiğine uygulanan geleneksel implantların başarısı kemik miktarına ve kalitesine göre tartışmalı olabilir. Özellikle üst çene kemiği şiddetli derecede erimiş hastalarda veya tümörlerden dolayı üst çene kemiğinin bir kısmı veya tamamı alınmış hastalarda zigomatik implantlar son yıllarda kapsamlı cerrahi prosedürler yerine uygulanan bir alternatif olmuştur. Uzunlukları 45 mm'den 55 mm'ye kadar olan bu implantların ana desteği, elmacık kemiğine yapılan fiksasyon tarafından sağlanmaktadır.

KEMİĞE TUTUNMASINI SAĞLAR
Zigoma implantlarında cerrahi protokol yüksek kabiliyetli cerrah veya kapsamlı navigasyon tekniklerini gerektirmektedir.
Bu özel tipteki implantlar için ana endikasyonlar şöyledir:
Tümörleri takiben yapılan maksillektomiler (üst çene kemiğinin alınması)
Kemik greftleri ile üst çenede kemik sağlama uygulamalarındaki başarısızlıklar
Kemik greftleri ile üst çenede kemik sağlama uygulamalarından kaçınmak amaçlı
Elmacık kemiği, implantların tutunması ve proteze desteklik sağlaması açısından mükemmel bir bölgedir. Çoğu anatomik çalışma bu durumu onaylamıştır. Araştırmacılar kabul etmiştir ki; elmacık kemiğinin kalitesi üst çenenin arka bölgesindeki kemik kalitesine göre daha üstündür. Bu da uygulanan implantın kemiğe daha kuvvetli tutunmasını sağlar.
Zigomatik implantlar ile tedavilerde en önemli komplikasyonlar implantların kaybedilmesidir. Zigoma implantının kaybında arka bölgeden destek almada ciddi sorunlar yaşanabilir, diğer implantalara aşırı kuvvetler yüklenebilir. Sonuç olarak ortaya çıkan dengesizliğin düzeltilmesi için aynı bölgeye ikinci bir implantın tekrar yerleştirilmesi gerekmektedir.

Zigomatik implantların ideal olarak konumlandırılmasını içeren radyografiler
A) Cerrahi safha öncesi radyografik görüntü
B) Cerrahi sonrası radyografik görüntü
C) Posterior-anterior radyografi
D) Lateral baş radyografisi

CERRAHİ ÖNCESİ KLİNİK DEĞERLENDİRME
Günümüzde zigomatik implantlar ile birlikte uygulanan ilave implantlar sayesinde üst çeneye uygulanan protezlerin stabilizasyonu sağlanır. Fakat bu uygulamanın yapılabilmesi için üst çene ön bölgedeki kemik miktarının iki, tercihen dört adet geleneksel implantın yerleştirilmesine olanak sağlaması gerekmektedir. Ayrıca hastaların sinüslerinde enfeksiyon olmaması ve implantların yerleştirileceği alanda kabul edilebilir miktarda yumuşak doku bulunması gerekmektedir. Hastaların tedavi planlaması implantların yerleştirilmesinden önce yapılmalıdır. Hastanın tıbbi ve fiziki durumu iki saatlik cerrahi prosedürü ve genel anestezi veya derin sedasyonu tolere edebilir düzeyde olmalıdır. Hastanın ağız açıklığı, 30 mm ile 52.5 mm uzunluğundaki zigomatik implantların yerleştirilmesine imkan tanımalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA