Diş kaybetmek ne kadar moral bozucu ise, dental implantlar sayesinde eksik dişleri orijinali gibi yerine koyabilmek de bir o kadar rahatlatıcı. Günümüzde dental implantlar diş hekimliğinde en çok merak edilen konuların başında geliyor. İşte en çok sorulan sorular ve cevapları...
Dental implant nedir?
Dental implantlar, eksik dişleri tamamlayan yapay diş kökleridir. İmplantlar tamamen bio-uyumlu olan saf titanyum maddesinden imal edilir. Doğru planlama ve özenli bir ağız hijyeni ile implantlar ömür boyu ağızda kalır.
Dental implantlar nasıl uygulanır?
Kemik yapısını görmek ve uygun teknik koşulları oluşturmak için 3D görüntüleme yöntemini kullanmak önemli fark yaratır. Yapılan değerlendirmelerden sonra tecrübeli uzmanlar basit bir operasyonla implantı yerleştirir. Kemik ve implantın birbirine kaynaşması için üst çenede üç ay, alt çenede iki ay beklenir. Sadece çok özel ve gerekli koşulların var olduğu durumlarda hemen protez aşamasına devam edilebilir. İyileşme tamamlanınca implant üzerine Abutment yerleştirilir. Abutment, implant ve üzerine yapılacak protez arasında bağlantıyı sağlayan bir parçadır. İmplant ve Abutment yerleştirildikten sonra hasta için planlanan final protez (köprü, kaplama, hareketli protez vb.) safhasına geçilir.
LOKAL ANESTEZİ KULLANILIR
Dental implantlar ağrılı mıdır?
Dental implantlar konusunda en büyük korku, acı hissetme endişesidir. İmplant uygulanan hastaların büyük bir bölümü operasyon ve sonrası için taşıdıkları bu endişenin gereksiz olduğunu ifade eder. İşlem sırasında sadece lokal anestezi kullanılır ve diş çekimlerinden daha az ağrı duyulur. Operasyonu takiben oluşabilecek hafif şikayetler ise basit bir ağrı kesici ile çözülebilir.
Dental implantlar hayatımızı nasıl değiştirebilir?
İmplantlar doğal diş kökünü taklit eder, aynı zamanda çene kemiğinin doğal şeklini ve hacmini korur. Diş kayıplarına bağlı olarak ortaya çıkan yüz çizgilerinde çökme ve şekilsel asimetriler engellenir. Eksik dişler bu bölgeye, komşu dişlere zarar vermeden kolayca konulabilir ve böylece kişi doğal gülüşünü, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlarını tekrar kazanabilir. Çok sayıda diş kaybı olan hastalar hareketli (takıp çıkarılan) protezler kullanmak zorundadır. İmplant uygulaması ile sabit protezlere kolaylıkla sahip olabilirler. Ayrıca bu tür hareketli protezlerde karşılaşılan yemek yerken, konuşurken protezin yerinden oynaması gibi rahatsızlıklar da implant desteği kullanılarak ortadan kaldırılır.
Dental implantlar için bir yaş sınırı var mı?
İmplant uygulamasında bir yaş sınırlaması yoktur. Yaşam kalitenizi artırmak için hiçbir zaman geç kalmış değilsiniz. Genel sağlık durumu herhangi bir diş tedavisi için uygun olan herkes, rahatlıkla implant da yaptırılabilir.
İmplant nasıl seçilir? Hangi marka, hangi doktor tercih edilmeli?
İmplantın boy, çap ve şekil seçiminin tecrübeli bir ekip tarafından yapılması çok önemlidir.Tedavi sürecinde implant konusunda uzmanlaşmış bir ekiple çalışmak, başarıyı etkileyen en önemli faktördür. İmplant markası konusunda piyasada yüzlerce seçenek sıralanabilir. Dünyaca kabul görmüş ve kalitesi bilimsel olarak kanıtlanmış bir implant markası seçmek, tedavinin başarısını ve uygulanan implantın ömrünü doğrudan etkiler. Diğer yandan implant seçerken uzman görüşlerine de başvurmak gerekir. Hekimlerin, kullandığı implant markası hakkında bilgili ve deneyimli olması da implantın başarısını artıran bir unsurdur.
DAHA AZ İMPLANTLA ÇÖZÜM
İmplant uygulamalarında altın çağ başlamıştır.Hiç dişi olmayanlara ileri teknolojik dizayn sayesinde, alt ve üst çenelerde dörder implant yerleştirmek suretiyle,ortada bir kemik sorunu olsa bile çözüm üretilebiliyor. Yeni implant teknolojisi 'All on four' yöntemiyle hiç dişi olmayan yada çene kemiklerinde erime olan hastalarda ileri cerrahi teknikler uygulamadan implant yapmak mümkün hale geldi. Ayrıca Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan elmacık kemiği implantı da kemik sorunu olan hastalara implant yapılabilmesinde çare olacak. Bu yöntem sayesinde geleneksel implantlara göre daha az sayıda implant kullanılabilecek.
KEMİK ERİMESİ OLANLAR FAYDALANIYOR
İleri teknoloji yardımıyla implantın ağız içindeki yeri dizayn edilir. İmplantları alt ve üst çenede, kemiğin en kalın olduğu ön bölgelere açılı bir şekilde yerleştirdikten sonra hastaya aynı gün sabit dişlerini de takabiliyoruz. Yani hareketli protezleri olan ya da dişsiz gelen hasta, geçici sabit dişleri yapılmış şekilde çıkabiliyor. İmplantlar kemiğe iyice kaynadıktan sonra kalıcı sabit dişlere kavuşulmuş oluyor. Öte yandan kemik erimesi olan hastalarda alt çene siniri ve üst çenede de sinüsler söz konusu bölgelere implant yapımına engel olabiliyor. Bu bölgelere implant uygulayabilmek için kemik yükseltme işlemi gerekiyor. Bu tedavilerden bir yıl sonra hastalar sabit dişlerine kavuşuyor. Oysa bu yeni teknikle ileri cerrahi yöntemlere gerek kalmadan, hızlı ve ekonomik bir şekilde sabit dişlere sahip olunuyor.
ELMACIK KEMİĞİ İMPLANTI ÇARE OLUYOR
Erken diş kayıplarında üst çenesinde yeterli kemik olmadığı için implant yaptıramayanlara elmacık kemiği implantı çare oluyor. Hastanın üst çenesinde implant yerleştirmek için yeterli kemik olmadığı durumlarda; elmacık, yani zigomatik kemiğine yerleştirilen özel implantlar yardımıyla tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Bu yöntem, uzun tedavilerin yapılamayacağı kemik erimesi olan yaşlı hastalar için müjde niteliği taşıyor. Hem işlem süresi kısalıyor, hem de kolaylaşıyor. Hasta tedavi edilirken, üst çenede sağ ve sol tarafa birer zigomatik implant ve çenenin ön tarafına da normal implantlar yerleştirilebiliyorsa, protezler hemen implantların yerleştirildiği gün yapılabiliyor.