60'lı yıllardan bugüne tıp uygulamalarında kullanılan lazer teknolojisi, diş hekimliğinde de diş beyazlatmanın yanı sıra hem diş eti, hem de diş ve kemik operasyonlarında güvenle kullanılmaktadır. Uzun yıllardır hastalarımızdan duyduğumuz en büyük şikayetler; iğne korkusu, uyuşukluğun verdiği rahatsız his, cihazlarımızın yarattığı ses ve titreşim olmuştur. Lazer ile yapılan işlemlerde dokuya bir temas olmadığı için ağrı oluşumu klasik yöntemlere göre çok daha azdır ve çoğu zaman anesteziye gerek kalmamaktadır. Aynı zamanda son derece sessizdir. Hastalara verdiği bu konforun yanında gebelik dönemi, anestezi alerjisi, kanama problemi, diş hekimi korkusu gibi özel durumu bulunan hastalarda lazer çok büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Lazer ile tedavi sonucu, dokuda çalışırken farklı bir dokuya zarar verilme riski yoktur ve lazer enerjisinin vücutta depo edilmesi mümkün değildir. Ağız ve diş sağlığında lazer uygulamalarını; diş tedavisinde lazer uygulamaları ve lazerle diş beyazlatma olarak iki ana başlık altında toplayabiliriz.
LAZERLE DİŞ BEYAZLATMA
Beyazlatma, diş renginin açılması için yapılan bir işlemdir ve lazer ya da ışık yöntemiyle uygulanır. Doğru yapıldığında dişlere ve diş etlerine zarar vermez. Vakaların çoğunda belirgin bir renk değişikliği elde edilir. Bu işlem genelde tek seansta yapılabilir ama dişlerinizin beyazlatmaya verdiği yanıta bağlı olarak iki ya da daha fazla seans gerekebilir. Beyazlatma sistemini aktifleştirebilmek için lazer veya ışık sistemi kullanılır. Ofis tipi beyazlatma ayrıca kanal tedavisi yapılmış dişlere de uygulanabilir. Bu durumda diş hem içinden, hem de dışından lazerle beyazlatılır. Gerekli önlemler alınarak uygulanan beyazlatma işlemi, hasta uyardığımız hususlara dikkat ederse, güvenli bir uygulamadır. Diş ve diş etlerine bir zararı yoktur. Ofis tipi beyazlatma, işlemi sırasında hastanın tükürüğü absorbe edildiği için ev tipi beyazlatma sisteminin aksine hasta kimyasal maddeye maruz kalmaz. İşlemi takip eden günler süresince kesinlikle sigara ve boyayıcı nitelikte (kolalı içecek, çay, kahve gibi) gıdalar tüketilmemelidir. Rahatsızlık hisseder ya da herhangi bir sorunla karşılaşırsanız hemen hekiminizle iletişime geçmelisiniz. Beyazlatmanın etkinliği, dişlerimizin beyazlatma işlemine başlamadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Beyazlatma tedavisinin ömrü ortalama üç yıldır. Ancak bu süre hastanın çay, kahve, sigara tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. Beyazlatma tedavisinden sonra diş hekiminin önerisi doğrultusunda beyazlatıcı diş macunları, ince fırça şeklindeki beyazlatma kalemleri ve ev tipi beyazlatma yöntemleri kullanılabilir. Bu uygulamalar beyazlatmanın ömrünü uzatır. Diş eti tedavisinde lazer uygulamaları şu alanlarda kullanılır:
KANAL TEDAVİSİ: Tedavi sırasında kök kanallarının lazer ile sterilizasyonu sağlandığında tedavi başarısının arttığı gözlemlenmiştir.
AFT-UÇUK TEDAVİLERİ: Lazerle yapılan müdahale sonrası aft ve uçuklarda iyileşme tek seansta, yedi gün sonraki aşamaya ulaşmış olur.
GİNGİVEKTOMİ-GİNGİVOPLASTİ: Estetik gülüş dizaynında, tüm estetik çalışmalarda, ortodonti sonrasında; hem sağlık bakımından, hem de estetik olarak diş etinin hazırlanmasıdır. İşlem lazer ile yapıldığında, tek seansta çoğu zaman anestezisiz, kanama olmadan bitirilir. Herhangi bir iyileşme süresi beklemeye gerek kalmadan diğer tedavilere geçilebilir.
LAZER İLE BİOSTİMULASYON: Hangi dokuya verilirse verilsin lazer enerjisiyle hücre bölünmesi hızlanmakta ve iyileşme süreci yarı yarıya kısalmaktadır.
DEPİGMENTASYON (DİŞ ETİ RENKLEŞMESİNİN TEDAVİSİ): Diş eti üstünde çeşitli etkenler veya genetik sebeplerle oluşan, pigment yoğunlaşmasına bağlı renklenmeler, lazerle çoğu zaman anestezisiz olarak peeling yapılır gibi soyulur. Hasta; rutin yaşamında değişiklik yapmasına gerek kalmadan, pembe diş etlerine kavuşur.
ÇÜRÜK TEMİZLENMESİ: Diş minesi dentin veya sement üzerinde oluşan çürükler, çoğu zaman anesteziye gerek kalmadan temizlenir.
KÜRETAJ: Diş taşlarının diş eti altında meydana getirdiği iltihabın lazer ile temizlenmesidir. Çoğu zaman anestezisiz uygulanır ve dokudaki harabiyet çok daha hızlı iyileşir.
FRENEKTOMİ: Dudak-dil, ön bölgede dudak-diş eti, yanak-diş eti arasında bulunan bağların tutulumundan dolayı uzun vadede geri dönüşümsüz sorunlar olabilir. Anesteziye gerek kalmadan kısa bir müdahale ile bu deformasyon düzeltilir. Ağız içinde normalin haricindeki yumuşak doku lezyonları gibi tüm oluşumlar dikişe gerek kalmadan lazer ile çıkarılmaktadır.
CERRAHİ İŞLEMLER: Kemik dokusunda uygulanan tüm cerrahi işlemler (implant, 20 yaş operasyonları, kemik düzeltmeleri vb.) lazer ile çok daha travmasız bir biçimde yapılabilmektedir ve iyileşeme süreci çok daha iyi olmaktadır.
?DİŞ HASSASİYET TEDAVİSİ: Diş eti çekilmesine bağlı olarak oluşan soğuk hassasiyeti, lazer enerjisinin dentin kanallarını tıkaması sonucu tek seansta çözülmektedir.
LAZER DESTEKLİ İMPLANT
Lazer destekli implant uygulaması öncesinde hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak, implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu uygulamada diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi; erbiyum, diode, Nd:YAG, CO2 lazerlerden herhangi biri kullanılarak açılır. Kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra kemiğin en sert kısmı olan kompakt kısmında erbiyum lazerle implant çapında bir boşluk açılır. Açılan boşluğa implant yerleştirilir. Lazer destekli implant uygulaması sonrasında diode ya da Nd:YAG lazerle biyostimulasyon uygulaması yapılır. Bu uygulama sayesinde oprasyon sonrası oluşabilecek ağrı ortadan kalkar ve doku iyileşmesi hızlanır.
AVANTAJLARI NELERDİR?
Lazer destekli implant uygulamalarında sadece implant uygulanacak olan bölgede işlem yapıldığı için operasyon sonrası iyileşme süresi kısadır.
Erbiyum; YSSG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması; kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.
Uygulama öncesi hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleşeceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında tüm detaylar elde edilir. Böylelikle operasyon esnasında herhangi bir süprizle karşılaşılmaz ve operasyon kısa sürede neticelendirilir.
Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Columbus Bridge yöntemleri lazer destekli uygulandıklarında açıkta yara olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve dikiş de olmadığından gıda birikimini önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir.
Tek diş eksikliklerinde lazer destekli implant uygulaması ile uygun kemik bulunduğunda implant hemen uygulanıp implant üzerine de CAD-CAM yöntemi ile seramik rekonstrüksiyon yapılarak iki saat gibi bir zamanda daimi dişi de yapıştırarak hastanın kullanımına sunulabilir.