Yıllardırhareketli protez kullanıyorsunuz ve artık takıp çıkartmaktan, yemek yerken tad alamamaktan, söylediklerinizin anlasılmamasından, protezlerinizin agzınızda oynamasından ve istediginizi yiyememekten sıkıldınız mı? Öyleyse implant sizin için en ideal tedavi yöntemi. Ancak implantın uzunlugu seçilirken agız içi ve çene kemigindeki anatomik bosluklara dikkat etmek gerekiyor. Bunları söyle sıralayabiliriz:
1- Alt çene için en önemlisi mandibular sinir ve onun bir parçası olan mental foramen, yani sinirlerin giris çıkıs yaptıgı ve uzandıgı sinir kanalıdır. Implant alt çenede azı dislerinin oldugu bölgeye yerlestirilirken bu kanala çok dikkat etmek gerekir. Çünkü yanlıslıkla sinire çok yaklasılır, sinire degilir ya da sinir delinip geçilirse; implant uygulanan taraftaki çene ve dudaklar ömür boyu uyusuk kalabilir. Ayrıca hayat kalitenizi ve psikolojinizi bozacak seviyede problemlerle karsılasabilirsiniz.
2- Üst çene kemigi dikey boyutunun yetersizliginde azı bölgelerinde en çok uygulanan yöntem, sinüs kaldırma yöntemidir. Sinüs boslugunun içindeki sinüs balonu kaldırılıp kemik ilavesi yapılarak kemik kazanılır. Ardından da implant uygulanabilir.
İKİ YENİ TEKNİK BULUNDU
Sinüs kaldırma yöntemi sırasında olusabilecek komplikasyonlar düsünüldügünde, üst çenede azılar bölgesinde hiç kemigi olmayan hastalar için en ideal tedavi yöntemi elmacık kemigi (zigoma) implantlarıdır. Üst çene kemigi eriyen hastalar, elmacık kemigine yerlestirilen implantlarla protezlerine kavusabiliyorlar. Alt çene kemiginin erimesi durumunda ise baska bir yeni teknik ile implant yapılacak bölgede hastanın kendi kemiginin olusması saglanabiliyor. Bu iki yeni teknik, daha önce yeterli kemigi olmadıgı için implant yaptıramayan hastalar için umut oldu. Üst çene kemiginin eridigi durumlarda tedavi planlamasında sag ve sol elmacık kemigine iki veya dört zigoma implantı yerlestirilir. Bunlara ilave olarak çene kemiginin ön kısmına da iki veya dört normal implantın yerlestirilmesi gerekebilir.
İKİ İŞLEM AYNI ANDA YAPILIYOR
Elmacık kemigi, implant uygulaması için çok ideal yapıda ve sertlikte bir kemiktir. Elmacık kemigine uygulanan zigoma implantları, uzunlukları nedeniyle normal implantlardan biraz farklılık göstermektedir. Boyları ortalama 4-5.5 cm.'dir. Zigoma implantlarının kullanılması ile sinüs yükseltme operasyonları ve kemik greftleme gibi daha zahmetli cerrahi islemlerden de kaçınılmıs olunur. Zigoma implantı uygulaması; daha çok yasa baglı olarak kemikte erimesi görülen yaslı hastalar için çok ideal bir tekniktir. Böylece hastalar sabit dislere sahip olabilir. Ayrıca islem süresinin kısalması, islemin basitlesmesi ve komplikasyon riskinin azalması da önemli avantajlarındandır. Zigoma implantı uygulanan hastaların çogunda implant ile protezin aynı gün yapılması da hastalar açısından çok önemlidir. Hastanın sag ve sol elmacık kemiklerine birer zigoma implantı ve çenenin ön tarafına normal implantlar yerlestirilerek hastalar aynı gün protezlerine kavusabilmektedir. Ayrıca bu teknik sayesinde zigoma implantları ile hastaların üst çenelerinin ön kısmında kemik yoksa bile sadece elmacık kemiklerine ikiser implant uygulayarak hastalara sabit protezler yapılabilmektedir.
KEMİK YAPISI İMPLANT İÇİN ÖNEMLİ
İdeal bir implant uygulaması için sağlam bir kemiğe ihtiyacımız var. Peki bu sağlamlık ve yeterliliğin ölçüsü nedir? Bunu implant firmalarının, diş hekimlerinin kullanmaları için sundukları implant çaplarından yola çıkarak anlatmaya çalışayım. Ağız, diş ve çene cerrahisinde sabit proteze destek amaçlı en küçük çap 3-3.5 mm.'dir. Bu çaplar için uygun görülen uzunluklar ise 8.5-10 mm. arasındadır. Bu ölçüler şu anlama gelir: 3-3.5 mm. çapındaki bir implantın, kemik ilavesi olmadan en az 5 mm. kemik kalınlığına ihtiyacı vardır. Aradaki 1-2 mm. fazla kalınlık, implantın kemik içinde beslenmesi için gerekir. İmplant yapan hekimin bunlara dikkat etmesi gerekir.
Oluşabilecek komplikasyonlara karşı dikkatli olun
SİNÜS KALDIRMA YÖNTEMİ SIRASINDA OLUŞABİLECEK KOMPLİKASYONLAR ŞÖYLEDİR:
1) OPERASYON ÖNCESİ KOMPLİKASYONLAR ?Akut sinüzit
Kronik sinüzit
Fungal sinüzit
Kistik yapılar ve mukoseller
Diğer sinüs lezyonları
2) OPERASYON SIRASINDAKİ KOMPLİKASYONLAR
Anesteziye bağlı kanama
Kesi ve diş eti dokusu kaldırma esnasında kanama
Kemik şekillendirme esnasında kanama
Komşu dişlere zarar verme
Kemik şekillendirme esnasında sinüs membranını delme
Sinüs membranını yükseltme esnasında delme
Yetersiz yükseltme
Membranı yükseltme esnasında kanama
Çene kemiğinin kırılması
Membranın aşırı yükseltilmesi
Mukus retansiyon kistinin varlığı
Ostiumun tıkanması
Stabil olmayan implantlar
3) ERKEN DÖNEM OPERASYON SONRASI KOMPLİKASYONLAR
Dikişlerin açılması
Akut greft enfeksiyonu/sinüzit
Kemik greftinin ve/veya membranın açığa çıkması
Sinüste kan birikmesi
Sinüse implantın kaçması
4) GEÇ DÖNEM OPERASYON SONRASI KOMPLİKASYONLAR
Yetersiz kalitede ve/veya miktarda greft uygulanması
Yükseltilmiş sinüs bölgesinde implant kaybı
Kronik enfeksiyon/sinüzit
Tüm paranazal sinüslerin/kafa içi boşluklarının enfeksiyonu
İmplantın sinüse kaçması
Sinüzal mantar enfeksiyonu