Alevi sivil toplum kuruluşları 8 maddelik talepleri için Kadıköy'de bir araya geldi. "Cami-Cemevi projesi iptal edilsin" diyorlar. Oysa Alevilerin bir bölümü bu projeye sıcak bakıyor. Meselâ Cem Vakfı... Kadıköy'deki talepleri kabul etseniz, bu defa Alevilerin farklı kesimine bir yasağı dayatmış olacaksınız.
İkinci talep: "Diyanet ve zorunlu din dersleri kalksın." Zorunlu din dersleri, bazı Avrupa ülkelerinde mevcut. AİHM'nin Hasan Zengin kararında, derslerin muhtevası çoğulcu olmadığı için, uygulama, laikliğe aykırı görülmüştü. Ayrıca, velinin talebi doğrultusunda, öğrenci bu derse girmeye mecbur tutulmazsa, sakınca giderilmiş olmaz mı? Seçmeli din dersleri konulduğuna göre, zorunlu din dersleri kalkabilir de. Diyanet konusunda Alevilerin düşünceleri muhtelif. Kimi "Biz de Diyanet'te temsil edilelim" diyor, kimi kurumun kaldırılmasını istiyor. Diyanet, Türkiye'de hem bir geleneği devam ettiriyor, hem de Sünni İslâm konusunda, gerektiğinde yorum getirebiliyor. "Diyanet İşleri yalnız Sünnilere hizmet edemez" denilebilir. Diyanet'in statüsü, tarafsızlık ilkesi çerçevesinde yeniden tanımlanabilir. Ama toptan kaldırılmasına Sünni Müslümanlar karşı çıkacaktır. Herkesi memnun edecek bir çözüm bulunmalı.
"Cemevleri yasayla ibadethane sayılsın" meselesine gelince... Devletin dine müdahalesine itiraz edenlerin bu talebini anlamak mümkün değil. Cemevleri tabii ki ibadethanedir. Çünkü Aleviler böyle olduğuna inanıyor. Yasayla ibadethane yapılırsa, bunun sonucunda ne olacak? Devlet cemevlerini de finanse edecek. Bildiğim kadarıyla AK Parti hükümeti buna karşı çıkmıyor. Ama bazı Alevi dernekleri "Bu şekilde Sünni baskısında kalırız" diye tepki gösteriyor.
Yani ihtilâf sadece Sünni düşünceyle Aleviler arasında değil.