Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), sessiz sedasız katsayı uygulamasına son verdi. Halbuki Türkiye, katsayı ve YÖK yüzünden ne büyük tartışmalar yaşamıştı. Tayyip Erdoğan'ın seçim meydanlarında verdiği sözlerden biri de, İmam Hatiplilerin ve meslek liselilerin önündeki engelin kaldırılmasıydı.
Nitekim, iktidara gelir gelmez, YÖK'ün yetkilerini azaltan ve üniversitelere daha büyük özerklik tanıyan bir yasanın hazırlanmasına girişti. Bugün öğreniyoruz... O tarihlerde meğer, ordunun içi kaynıyormuş.
Birinci Ordu'da "Balyoz" hazırlıkları, daha sonra Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un başını çektiği "Sarıkız" darbe planları... Demek istediğim o ki, Erdoğan, baltayı taşa vurmuş; arı kovanına çomak sokmuş.
Hükümet yasayı hazırlamaya çalışırken, çok sayıda rektör, YÖK'ün yeniden yapılandırılmasına karşı çıktıkları için, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü ziyarete gitmişlerdi. Yanlış okumadınız...
Genelkurmay Başkanı'nın makamına gidip, hükümeti şikâyet ettiler. "Laiklik elden gidiyor" dediler.
Çünkü onların harem-i ismeti haline gelen YÖK'e el uzatılıyordu (Şimdi CNN Türk'te, Dört Bir Taraf'ta olsak, Altan Öymen gene "Tarih programına döndük; hep eskileri mi konuşacağız?" diye sorardı. Ama geçmişle yüzleşmeden olmuyor maalesef).
Konu bununla da sınırlı kalmadı. 19 Eylül 2003'te, bir kısım öğretim üyesi ve rektör, gizlice Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un makamına gitti. Onlar, "gizli" sanıyorlardı ama meğer Jandarma Genel Komutanlığı'nda bütün görüşmelerin notları tutulmuş, Eruygur, darbe teşebbüsüyle suçlanınca, bu notlar da ele geçti. Orada, rektörler, (Şimdi birkaçı Ergenekon sanığı) "Laiklik elden gidiyor; Kubilay olmaya hazırız" gibi konuşmalar yapmış. Ayrıca, gene o toplantıda, "Anıt Kabir'e yürüyelim, Ata'ya şikâyet edelim" kararı alınmış. Nitekim 25 Ekim'de (2003) o yürüyüş gerçekleşti. Hatta herkes, Türk Solu'nun açtığı "Ordu göreve" pankartının yanında, Kemal Gürüz ve Kemal Alemdaroğlu'nun fotoğraflarını hatırlar. Bütün bunlar suç mu değil mi, bu tarafını bilemem ama en azından katsayının ne kadar büyük bir mücadele sonucunda kaldırıldığını göstermek açısından önemli.