Adalet Partisi ve Doğru Yol'un eski milletvekillerinden ve bakanlarından Sümer Oral, MHP'nin Manisa adayı. MHP için çok doğru bir tercih. Zaten, MHP, Manisa'da kuvvetli. Geçen dönem 3 milletvekili çıkartmış, 2009'da da belediye başkanlığını almıştı.
Manisa, bir iç Ege vilâyeti; çok uzun yıllar, merkez sağın kalesi oldu. Refah Partisi, ilk defa (1995) Manisa'da Bülent Arınç'la bir milletvekilliği kazandı. Zaman içinde, DYP ve ANAP eriyince, merkez sağ belirsizleşti. 2002'de, MHP'nin baraj altında kaldığı seçimde, AK Parti, 6 milletvekilliği kazandı. 2007'de ise, MHP 3, AK Parti 5, CHP 2 milletvekilliği almıştı.
Manisa gene merkez sağın kalesi olmaya devam ediyor. Ama partiler farklılaştı. Seçmenin bir bölümü MHP, bir kesimi de AK Parti'ye yöneliyor. Bu defa, Sümer Oral'la MHP çok iddialı Manisa'da. Oral, "En az 5 milletvekili çıkarırız" diyor. 1986 ara seçimlerinde Sümer Oral'la Kemaliye ilçesine gitmiştim. 12 Eylül darbesiyle devrilen Adalet Partisi'nin bir mensubu, 6 yıl sonra halkın oylarıyla parlamentoya girecekti. 11 ilde ara seçim düzenlenmişti. Bunlardan biri de Manisa'ydı. Oral kendi bölgesinde, ANAP'lı Ekrem Pakdemirli'yle yarışıyordu. Kazandı ve darbeyle atıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, anlı şanlı bir şekilde, halkın desteğiyle girdi. 12 Eylül döneminde, cuntanın bakanlık teklifini reddetmişti. Ama daha sonra, 1991 DYP-SHP koalisyonunun Maliye Bakanı oldu. Anasol- D hükümetinde de, gene Maliye Bakanlığı yaptı.
Sümer Oral gibi, askeri müdahalelerle devrilen çok sayıda kişi, farklı dönemlerde parlamentoya girdi. Kapatılan partilerin devamı sayılanlar iktidar oldu. Bu bize, şunu gösteriyor: Bir siyasi partiyi ya da siyasetçiyi, ancak seçmen silebilir.