AK Parti'de 167 milletvekili, aday listesi dışında kaldı. Buna rağmen, kamuoyunca bilinen isimlerden beklenilenin altında fire verildiği için, büyük sürpriz doğmadı. Meselâ Vecdi Gönül ya da Köksal Toptan'ın bu dönem milletvekili seçilmeyeceği belirtiliyordu. Hatta, Tayyip Erdoğan, bazı ağabeyleri "nadasa" bırakmaktan söz ettiği için, Hüseyin Çelik, Mehmet Ali Şahin, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu gibi partinin en ön saflarında bulunan önemli şahsiyetlerden dahi, bir dönem vazgeçileceği söyleniyordu. Oysa, Erdoğan, hepsine "yola devam" dedi.
Buna mukabil, Güneydoğu illerinde büyük çapta bir değişim göze çarpıyor. Meselâ Diyarbakır'da, Mehdi Eker haricinde eski milletvekillerinden tek bir isim yok. En çok, Abdurrahman Kurt'a şaşırdım. 2004'te, başarılı bir il başkanıydı. 2007'de parlamentoya girdi. Ancak bir dönem milletvekilliği yaptı. Nedense, "nadasa" bırakıldı. Abdurrahman Kurt'u, Dengir Mir Fırat, İhsan Arslan gibi diğer vazgeçilenlerle birlikte düşünürsek, "Kürt meselesinde acaba AK Parti daha ılımlı bir çizgiyi mi benimseyecek?" diye kendi kendimize sorabiliriz. Öte yandan, Erdoğan'ın, bölge milletvekillerini kastederek, "Korkuyorlar, illerine gitmiyorlar" dediğini de hatırlıyoruz. Acaba, onları yeterince gayretli mi görmedi? Bence, Erdoğan açısından teşkilâtla uyum da çok önemli. Bu noktada, İhsan Arslan'ın, sanırım teşkilâtla arasında bir huzursuzluk doğmuştu. Tek tek, kim geldi, kim gitti diye değerlendirmek ve gerekçe üretmek kolay değil ama, meselâ Galip Ensarioğlu'nun, yıllarca DYP İl Başkanlığı yaptıktan sonra, AK Parti'nin "prensi" muamelesi görmesinin temelinde, referandumda "evet" kampanyasına destek vermesinin yattığını söyleyebiliriz. Fakat amcası Salim Ensarioğlu, aşireti temsilen bağımsız adaylığını koymuşken, AK Parti'ye oy getirebilir mi, bunu da 12 Haziran seçimlerinde anlayacağız.
2009 Belediye seçimlerinde, Diyarbakır'da AK Parti, BDP'nin çok altında kalmıştı. Bunda, seçilen dilin önemli bir rolü oldu. İş-aş ön plana çıkarıldı. Oysa, yöre halkı, kimliğini göz ardı eden politikalara tepkiliydi. BDP, 2009'da, Diyarbakır'dan, Erdoğan'ın tahmin etmediği ölçüde yüksek bir oy aldı.
Bakalım, eskilerin tasfiye edilip, listelerin yeni isimlerle donatılması, AK Parti'yi bölgede güçlendirecek mi?